Hrvatska treća u Europi dobiva poseban laboratorij za tumore

278

Nakon Švicarske i Njemačke, Hrvatska je treća zemlja u Europi koja će imati laboratorij za gensko profiliranje tumorskog tkiva što će omogućiti onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Proteklog tjedna počeli su građevinski radovi u krugu KBC-a Zagreb, a u srpnju iduće godine trebao bi biti otvoren laboratorij opremljen najsuvremenijom dijagnostikom, rečeno je na konferenciji o komunikaciji u zdravstvu MedMed 2023., ovog vikenda u Grožnjanu.

Gensko testiranje predstavlja veliku nadu za pacijente s uznapredovalim metastatskim rakom jer će znatno poboljšati kvalitetu njihova života i ishode liječenja, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva internističkih onkologa i predstojnik Klinike onkologiju KBC-a Zagreb profesor Stjepko Pleština.

Grad Zagreb je nedavno izdao građevinsku dozvolu za prenamjenu 500 kvadrata hotela Rebro u laboratorij, koji će biti treći takav u Europi.

Kapacitet hrvatskog laboratorija za gensko sekvenciranje bit će 10.000 uzoraka godišnje. Pleština ističe da je to znatno više od hrvatskih potreba te će se ostatak usluga moći ponuditi zemljama u okruženju.

Poslovni.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *