HRVATSKI APSURDI! Sudac se na poslu nije pojavio 8 godina, ali je dobivao plaću i dočekao mirovinu

201

Na popisu od 50 sudaca koji su tijekom ove godine otišli iz sudstva nalazi se i 27 umirovljenih, a tu je pak uvršteno i ime Marina Črnje donosi portal dnevno.hr. Radi se o bivšem ministru i crikveničkom općinskom sucu, o kojem je ovaj portal i ranije pisao. On je otišao u mirovinu sa navrešnih 70.godina, što i ne bi bila neka vijest da se ne radi o sucu koji od 2011.godine ni jedan radni dan nije proveo na sudu, a država mu je usprkos tome isplatila oko pola milijuna kuna. Črnja je naime od sporne godine prema nalogu Državnog sudbenog vijeća suspendiran, a protiv njega se vodi i kazneni postupak u kojem ga se tereti da je pomagao Miroslavu Kutli u izvlačenju 22 milijuna kuna iz Tiska. Suspenzija znači da sudački posao nije mogao obavljati, no pola plaće je ipak sukladno zakonu mogao dobivati i u periodu kada se protiv njega vodi kazneni postupak. Dakle, osam godina nije radio, ali je za to dobivao plaću od oko 5000 kuna. a da priča bude po hrvatskim navikama apsurdna on na ovom popisu nije jedini.

Vojska sudaca je privremeno suspendirana s dužnosti – riječ je o stegovnoj mjeri koju izriče Državno sudbeno vijeće (DSV), riječ je o sucima protiv kojih su podignute optužnice, ali ne odlaze iz profesije, već se samo udaljavaju s dužnosti, pa se proces produžuje do okončanja sudskog procesa. Tako su neki suci suspendirani gotovo deset godina, te za to vrijeme primaju – polovicu plaće.

Robert Pešutić je sudac splitskoga Općinskog suda, privremeno suspendiran 2011. godine zbog kaznenog postupka u kojem mu je dokazano primanje mita, zlouporaba položaja, te protuzakonito posredovanje u sudskim poslovima. Za to je osuđen na tri i pol godine zatvora, uz desetogodišnju zabranu obavljanja sudačke dužnosti. Iako je zatraženo da ga se razriješi sudačke dužnosti, DSV je odbio zahtjev i produljio mu privremenu suspenziju, na temelju koje i dalje dobiva pola plaće. Uporište za takvu odluku je ustavna tužba koju je podnio, pa je time suspenzija na snazi sve dok traje taj proces.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *