INICIJATIVA “40 DANA ZA ŽIVOT” Neke se žene koje imaju dogovoren pobačaj predomisle kada nas vide kako molimo pred bolnicom

848

Inicijativa za život je najveća koordinirana molitvena inicijativa za život, koja u svijetu okuplja više od 750 000 sudionika. Tijekom molitvenih kampanja, u svijetu je od osnutka Iniijative u proteklih 10-ak godina, spašeno više od 15 000 djece, a u Hrvatskoj 58 života. 

Sinoć se, 2.ožujka, u Dubrovniku, u restoranu Mimoza održala prva Večer dobročinitelja, za udrugu “Hrvatska za život” i inicijativa “40 dana za život”.  Na večeri su svjedočili ginekolog dr Ivica Dadić, nekadašnja štićenica, majka Dalia, nacionalni voditelj Inicijative Ante Čaljkušić. O ovoj večeri i o organizaciji ove inicijative u Dubrovniku, razgovarali smo sa voditeljicom “40 dana za život” Dubrovnik, Kristinom Dražetom.

– Nastojimo u okviru naše inicijative osvijestiti lokalnu zajednicu, na ovaj način želimo slaviti život i širiti kulturu života. Isto tako, želimo upoznati ljude s našim radom i posvjedočti o tome koliko je inicijativa doprinijela izgradnji kulture života te potaknuti ljude da budu dio ove ideje, na primjer da svojim prilogom potpomažu živote nerođene djece. Imamo puno majki koje se obrate inicijativi za pomoć jer nemaju sredstava pa im pomažemo i duhovno i materijalno, tijekom trudnoće i nakon nje.

Kristina nam je otkrila i koliko je zapravo uspješno završi priča kad im se neka trudnica obrati za pomoć.

– Zasad imamo za primjer i trudnice i dječicu koja su živa, zdrava i nama je to najbitnije. Tim je ženama potrebna duhovna blizina i mi smo uvijek tu za njih, njima je u trenucima kada razmišljaju o pobačaju potreban netko tko će im reći kako to nije jedino rješenje. Moraju znati kako postoji netko kome je stalo, da imaju uvijek nekoga kome se mogu obratiti za pomoć.

Što preporučujete u slučajevima incesta, da žene rode ili ne?

– Zasad nismo imali takve situacije. Obično se radi o curama koje su maloljetne i nemaju podršku obitelji ili o ženama kojima je to treće, četvrto dijete i koje nemaju uvjete ili nisu spremne prolaziti opet kroz to sve. 

Dubrovnik okuplja zasada tek petnaestak aktivnih članova ove molitvene inicijative, ali nastoje proširiti ideju kako bi im se priključio veći broj ljudi. Surađuju svakodnevno sa zajednicama u Splitu, Zadru i trideset ostalih hrvatskih gradova. Inicijativu ne potpomažu institucije, kaže nam Kristina Dražeta, jer je ovo građanska inicijativa.

– Najviše su sporne te naše molitve pred bolnicom. Pitaju nas zašto baš tamo, zašto ne molimo u svoja četiri zida, ali mi imamo svjedočanstva trudnica koje su imale termin pobačaja i taj ih je plakat, na kojem piše “Ne boj se, nisi sama” odgovorio od te odluke. Predomislile su se, raspitale, dobile potrebnu pomoć. Kasnije nam kažu kako nisu zažalile što su donijele dijete na svijet. Sjećam se u samim počecima, mislila sam kako je to tek molitva pred bolnicom jer nisam bila upoznata sa ostalim konkretnim aktivnostima, dok nisam upoznala Mariju Šošić, koordinatoricu za Dalmaciju. Uvijek kad bismo se čule, ona bi rekla kako nos pelene, kako ima pun auto potrepština, kako skupljaju za režije jednoj trudnici, drugoj nose donaciju…Shvatila sam kako se tu konkretno pomaže tim ženama.

Večeras ovdje vidimo velik broj ljudi, a pred bolnicom tek troje-četvoro. 

– Nisu svi dovoljno hrabri doći ispred bolnice, to je nezgodno, jer se znaju dogoditi i neugodnosti. Nismo doživjeli nikakve napade na nas, ali čujemo svakakve komentare na koje se nastojimo ne osvrtati. Znamo zašto smo tu, ako spasimo ijedan život, nije nam važno niti nas dira ono što drugi o nama misle. Uvjereni smo u ono što činimo.

– Inicijativa organizira i tribine kojima se nastoji osvijestiti problem namjernog i spontanog pobačaja. Postoje i duhovne obnove u kojima nastoje oprostiti sebi i pronaći izgubljeni mir. Priloge koje skupljamo koristimo za naše materijale, ali najviše za pomoć trudnicama. Tu smo da pomognemo. Imamo svoju Facebook stranicu 40 dana za život Dubrovnik, imamo i službenu web stranicu na kojoj pišu svi potrebni podaci i ljudi koji su dostupni od 0-24 za bilo koju informaciju.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *