INTERVJU/MARO KRISTIĆ: Grad gubi identitet od dolaska Šuice koja je uvela politiku pogodovanja na velika vrata

642

Maro Kristić je magistar ekonomije, nekadašnji saborski zastupnik, gradski vijećnik i koordinator Most-a za Dubrovnik. Treći put ide u bitku za gradonačelničku fotelju. Kad se spomene njegovo ime, vrlo često ćete čuti: “Da nije Mara Kristića, Vlahušić bi i danas bio gradonačelnik”. Porazgovarali smo s Kristićem o ovoj temi i otvorili još neka pitanja.

-Mato Franković je  izabran za gradonačelnika grada Dubrovnika na demokratskim izborima. Nitko ne može tvrditi da bi Andro Vlahušić pobijedio da se mogao kandidirati, ali sigurno je da bi raspored mandata u gradskom vijeću bio drugačiji. Zakon koji prijeći kandidiranje pravomoćno osuđenim osobama za određena kaznena djela među kojima je i zlouporaba položaja i ovlasti je u Hrvatskom saboru donesen na prijedlog Mosta, uz potporu većine zastupnika te je ujedno i prošao ocjenu ustavnosti na koju ga je zajedno s HNS om uputio Peđa Grbin koji je danas predsjednik SDP-a. Sam ustavni sud je ocijenio zakon opravdanim s obzirom da se kao zemlja ističemo s jednom od najvećih stopa korupcije u Europskoj uniji. Da je Most kojim slučajem ostao u vlasti uvjeti za kandidiranje bi se izjednačili i kada su u pitanju zastupnici u Hrvatskom saboru te bi i oni imali zabranu kandidiranja u slučaju da su pravomoćno osuđeni za određena kaznena djela. Iako se meni pripisuje da sam eliminirao Andra Vlahušića iz izborne utrke, želim naglasiti da je na žalost on sam sebe eliminirao počinivši kazneno djelo za koje je pravomoćno osuđen.

Tko je po vama bolje vodio Dubrovnik, Vlahušić ili Franković?

-Da smatram da ijedan od njih dvojice ima dovoljno kvalitete da bude na čelu grada Dubrovnika u ovako teškim i izazovnim vremenima sigurno se ne bih kandidirao nego bih kao građanin izašao na izbore i birao nekoga od njih dvojice.

Kristić smatra kako su obojica u prvom redu rušili dijalog kao elementarnu pretpostavku za ostvarenje volje građana i donošenje najboljih mogućih odluka.

-Pritom je Vlahušić djelovao samostalno jer nikome od suradnika nije vjerovao, a HDZ je u početku imao tim, ali se na kraju pokazalo da se tim raspao zbog raznoraznih razloga i da je i Franković ostao usamljen pred kraj mandata. Kada bih nabrajao loše odluke koje su donosili i jedan i drugi niz bi bio jako dug, a sigurno bih nešto izostavio. No, postoje i dobre odluke i projekti koji su realizirani u mandatima obojice pa bi to bilo nepravedno ne spomenuti.

Na čemu bi vi kao gradonačelnik prvo radili?

-Kao gradonačelnik bih bio otvoren za dijalog sa svima i ne bih koristio  politički kapital ostvaren na izborima i vlast u rukama za raspodjelu političkog plijena nego bih tražio suradnju sa svima koji imaju dovoljno kvalitete i sposobnosti da bi mogli upravljati gradom i donositi kvalitetne odluke. Pružio bih priliku da se dokažu svim političkim akterima, jer sam dojma da među nama postoje i oni koji ni pod cijenu života nisu spremni preuzeti odgovornost.

Kazali  ste u više navrata kako nakon izbora slijedi bankrot, dok je Franković na GV govorio drugačije. Što mislite da će se dogoditi i kako Grad može izaći iz ove novonastale krize?

-Očekivano je da gradska uprava frizira podatke o gradskim financijama u izbornoj godini, jer kada bi svi znali stvarno stanje povjerenje birača bi im se urušilo preko noći. Grad je zaista u iznimno teškoj financijskoj situaciji i nakon izbora će morati uslijediti teški i bolni rezovi bez obzira tko bio gradonačelnik i tko sjedao u gradskom vijeću. Odgovornost za ovakvo stanje nije samo na bivšoj i ovoj gradskoj upravi koje nisu gospodarile novcem pažnjom dobrog gospodara, nego i na generacijama političara koji su u zadnjih 30 godina gledali kome će što pripasti umjesto da su širilo Grad, otvarali poduzetničke zone, ulagali u razvoj poljoprivrede, stvarali pretpostavke za jačanje IT sektora i sl. Nije turizam slučajno jedina gospodarska grana od koje živimo. Zato će oporavak biti težak i dugotrajan a posljedice će biti ozbiljne.

Razriješili su vas, kako ste i očekivali s mjesta člana Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela.

-Da, razriješili su me sa mjesta člana upravnog vijeća Zaklade Blaga djela. Moram priznati da mi je malo žao jer smatram da sam svojim idejama i energijom pridonosio kvalitetnijem radu Zaklade i boljim socijalnim programima. Protivio sam se tome da Zaklada postane bankomat gradske uprave, a kako sam to jedini radio, jedini sam i smijenjen.

Često govorite kako je grad devastiran i kako gubi svoj identitet.

-Grad gubi identitet od dolaska Dube Šuice na njegovo čelo. Ona je uvela politiku pogodovanja na velika vrata, a na žalost obje gradske uprave nisu uspjele napustiti taj modus operandi. Rezultati dominacije različitih lobija nad gradskim upravama su danas vidljivi u prostoru. Uz nedostatak dijaloga to su glavni razlozi zbog kojih Grad trajno gubi identitet a kvaliteta života građana opada.

Most je održao konferenciju za medije na kojoj se Kristić predstavio kao kandidat za gradonačelnika. Iako se očekivalo kako će Božo Petrov potvrditi svoju kandidaturu i iako je to bilo najavljeno medijima, na samoj konferenciji se to nije dogodilo. Petrov je kazao kako neke nove informacije mora podijeliti s članovima i kako će se javnost morati još malo strpiti. Ipak, i dalje se ne spominje drugo ime Mostovog kandidata za župana, a Kristić još nije izašao ni s imenom zamjenika ni imenima s liste.

Spominjali ste jake i kvalitetne ljude na listama, možete li nam otkriti neko ime?

-Ne bi bilo korektno da iznosim imena ljudi koji su pristupili Mostu bilo kao članovi ili simpatizeri prije nego što ih službeno predstavimo. To će biti uskoro pa vas molim za još malo strpljenja po ovom pitanju.
Kakvo je vaše mišljenje o protukandidatima?
-Svi kandidati koji ulaze u utrku za gradonačelnika su dovoljno dugo na političkoj sceni da bi građani mogli o njima donijeti svoj sud pa je moje mišljenje ovdje suvišno. Pred nama je i kampanja za koju vjerujem da će biti konstruktivna i pozitivna, a za nas je to samo nastavak našeg rada za kojeg vjerujem da je bio kvalitetan i da je prepoznat od strane građana.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *