Irja Jerković u Beču oduševila “Morskim čarolijama” i taktilnom knjigom za slijepu i slabovidnu djecu

520

Morska čarolija naslov je izuzetno zanimljivog književnog događanja za djecu od 4 do 12 godina, održanog krajem svibnja u Hrvatskom centru u Beču, na kojem je svoju knjigu Novogodišnja čarolija predstavila autorica Irja Jerković iz Dubrovnika.

Ova dubrovačka spisateljica je na izuzetno zanimljiv način hrvatskoj djeci i njihovim roditeljima ispričala sadržaj ove dječje knjige o moru, svjetioniku, grebenima, školjkama, morskom i podmorskom svijetu, maloj Ivani, Morskoj kraljici i njenom “kraljevstvu” itd., približivši im znalački taj čarobni morski svijet, s kojim se djeca i sama susreću, ljetujući na moru.

Knjiga je bogato ilustrirana slikama koje potpisuje Ivana Dražić Selmani.

Uvodno je profesorica Irja Jerković, inače voditeljica školske knjižnice i voditeljica emisije Trenutak za knjižni kutak na Radio Dubrovniku, video projekcijama predstavila ljepote i znamenitosti grada Dubrovnika. Nakon predstavljanja knjige i ispričane priče zamolila je djecu da nacrtaju svoje impresije o moru, što su mališani odmah prihvatili s velikim zadovoljstvom pa je tako i ona odnijela u Dubrovnik neke svjetionike.

Ono što svakako treba spomenuti kada se radi o spisateljici Irji Jerković je također i oduševljenje odraslih na bečkom književnom događaju njenom drugom knjigom Novogodišnja čarolija, u jednom posebnom, taktilnom izdanju (za dodir i opip), namijenjenom slijepoj i slabovidnoj djeci. Doista, nešto veličanstveno.

Riječ je o projektu prilagodbe literature za slijepe i slabovidne. Samo uz takvu taktilnu slikovnicu, koja sadrži uvećani tisak i brajicu, i, najvažnije, te posebne taktilne ilustracije, djetetu se može približiti kako, primjerice, izgleda more, greben, brod, svjetionik i morski svijet”, rekla je za Večernji list Irja Jerković dodavši:

Ova druga knjiga s istim naslovom – Novogodišnja čarolija – je taktilna morska čarolija, a napravljena je zahvaljujući nekadašnjem Lions Clubu Libertas iz Dubrovnika i Gradu Dubrovniku, koji su cijeli projekt financirali. Radila sam je šest mjeseci zajedno s Hrvatskim savezom slijepih, kojem sam darovala i moja autorska prava. To je prva, takvog obima, ilustrirana taktilna knjiga u Hrvatskoj za slijepu i slabovidnu djecu, jedan humanitarni projekt. Najviše je primjeraka otišlo u zagrebački Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te knjižnicama koje imaju Odjele za slijepe, a jedna je donacija od tri primjerka poklonjena Centru za odgoj i rad sa slijepom i slabovidnom djecom u Sarajevu. To je bila moja želja,
u znak zahvale gradu u kojem sam studirala i stekla obrazovanje.

Pišem poeziju i prozu, ali ova taktilna knjiga za slijepu djecu je nešto najljepše što sam napravila u svom životu”, naglasila je profesorica Jerković, autorica knjige, koja je bila izložena i izazvala veliku pozornost i na Svjetskoj izložbi ilustriranih knjiga i slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu u Rijeci, gdje ju je kao prvo takvo izdanje izložio Hrvatski savez slijepih.

Knjiga je otputovala i u Ameriku i nalazi se u Kongresnoj knjižnici, na slavenskom odjelu.
To je bila želja američkih Lionsa, kada su slavili svoju 100. obljetnicu postojanja”
, napomenula je Jerković.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *