IVANA KONČEVSKI: U Dubrovniku se ne vodi računa o braniteljskoj populaciji!

1746

Ivana Končevski ima 30 godina, rođena je u Vinkovcima. Dijete je branitelja koje više od desetljeća živi u Dubrovniku. Končevski je jedina žena kandidatkinja Domovinskog pokreta za gradonačelnicu Grada Dubrovnika.

-Dolazim iz privatnog sektora i s ponosom mogu reći da nikome ništa ne dugujem i o nikome ne ovisim. Vodim se onom uzrečicom: dok je čovjek slobodan – on je svoj. Kad ne bude moglo pošteno ja ću se zahvaliti i poći dalje.

Što je bio okidač za vašu kandidaturu?

-Moja obitelj borila se za ovu državu, otac mi je hrvatski branitelj, a umirovljen je kao djelatna vojna osoba. Stoga ni ja nisam mogla prekriženih ruka gledati ovo trenutno stanje, kako nam gospodarstvo tone, kako mladi napuštaju svoje domove, a kako starije populacije postaju nažalost sve siromašnije. Želim korjenitu promjenu navedenog stanja, zato sam tu.

Kako objašnjavate mali broj žena u politici?

-Često čujem da žene nisu odvažne koliko i muškarci, ali to nije točno. Zato na neki način ovom kandidaturom pokazujem i dokazujem svima da smo mi žene ravnopravne i da nam je mjesto u politici; bez straha i srama.

-Kao stanovnici ovog grada vidim i na svojoj koži svakodnevno osjećam koliko ga aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Frankovićem loše vodi. Rekla bih da je to zato jer se sve svodi na slijepo slušanje naredbi iz Zagreba i dodvoravanju premijeru. Mišljenja sam da treba isključivo raditi za opće dobro i korist naših sugrađana, poštujući prvo lokalne potrebe umjesto sluganstva prema stranačkoj središnjici, kazala je Končevski što misli o aktualnom gradonačelniku Matu Frankoviću.

Mislite li da je Grad mogao puno više napraviti za branitelje? Osim stanova, na koje ste se već referirali u Vašem predstavljanju, što je još Grad mogao i trebao učiniti?

-Svakako! U najmanju ruku, već je trebalo biti riješeno stambeno pitanje svih branitelja, a o spomeniku da i ne govorim. Općenito smatram kako se ne vodi računa o braniteljskoj populaciji. Moj stav je da niti jedan branitelj ne smije živjeti ispod prosječnog standarda u Hrvatskoj. Naglasak je na stambenom pitanju mladih i branitelja, vraćanje zidina Gradu, besplatnim vrtićima za sve, te POS-u po ravnopravnim i potpuno vidljivim i jasnim kriterijima.

Što biste prvo promijenili kada bi postali gradonačelnica Grada Dubrovnika?

-Red, rad i stega. Stroga kontrola financija, jer nije toliko bitno koliko se zaradi, važnije je koliko se može uštedjeti ili prenamijeniti za opće dobro.

Koliko mandata očekuje Domovinski pokret u Gradskom vijeću?

-Lopta je okrugla. Ukoliko građani Dubrovnika ne odluče ništa mijenjati, očekujemo nekoliko mandata.  Ali, ako naši sugrađani stvarno žele korjenite promjene tada očekujemo natpolovičnu većinu i preuzimanje vođenja našeg grada.

Kakvo je Vaše razmišljanje o koronavirusu i što biste učinili po pitanju turističke sezone u ovom vremenu globalne pandemije?

-Kako nisam zdravstveni djelatnik ni znanstvenik nisam dovoljno stručna govoriti o tome. Smatram kako je cijepljenje potrebno i da se građani trebaju cijepiti, ali poštujem pravo svakog građana da o tome osobno odluči. Moj prijedlog Vladi i premijeru je da turističke djelatnike stave u red cijepljenja odmah iza starijih i zdravstvenih radnika, kako bi pokazali potencijalnim gostima da dolazak u našu zemlju predstavlja najminimalniji mogući rizik. I to plasirati na sva turistička tržišta u Europi i svijetu preko Ministarstva turizma i svih veleposlanstva i konzulata.

Kako ocjenjujete rad TZ Grada Dubrovnika?

-Dubrovnik je brend sam po sebi. Naša turistička zajednica bi trebala na sve moguće načine pokušati povećati broj zrakoplovnih linija jer smo mi pretežito aviodestinacija. Bez toga nas očekuje sezona kao prošlogodišnja,a to će značiti za mnoge naše drage sugrađane otkaze, stečaj ili prekid poslovanja. Da ovrhe i ne spominjem.

Što mislite o radu oporbenih stranaka u GV?

-Oporba je aktivna, ali rezultati su im vrlo loši. Kada mi uđemo, kao stranka, u Gradsko vijeće, budite sigurni da će sve iz temelja biti drugačije i obećavamo našim sugrađanima da ih nikada, baš nikada, nećemo iznevjeriti i izigrati njihovo povjerenje.

Najmlađa kandidatkinja za prvo mjesto Grada kazala je kako će listu za Gradsko vijeće uskoro predstaviti široj javnosti, uz poštivanje zakonskih rokova.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *