Izašao novi rejting. HDZ uz sve afere i dalje najpopularniji, pao za samo 0,3 postotna boda

569

RTL je u svojoj središnjoj informativnoj emisiji sinoć objavio rezultate ovomjesečnog CRO Demoskopa koji za njih redovito provodi agencija Promocija plus.

HDZ i dalje ima najbolji rejting, doduše uz blagi pad. Sada su na 27,7 posto ispitanika u odnosi na 28 posto koliko su imali u siječnju, dok je SDP neznatno rastao s 19,6 na 19,9 posto. Na trećem mjestu je Možemo! s 8,3 posto. Most je na 7,3, Domovinski pokret 7,2, Centar na 2,1, IDS na 1,6, HSS na 1,5, a Bandićeva stranka BM 365 na 1,3.

Premijer i dalje najpozitivniji

Nešto manje odlučno nego u siječnju kada je bio na 20,9 posto, ali premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto) ponovno najviše ispitanika bira kao najpozitivnijeg političara. Također s nešto lošijim rejtingom, ali drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto). Predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor, ali i dalje je daleko od vodećeg dvojca.

Još su dalje svi ostali: Tomislav Tomašević (2,6 posto) koji želi biti gradonačelnik Zagreba, pa Zdravko Marić (2,3 posto) koji neće biti kandidat i Miroslav Škoro (1,7 posto) koji oko te kandidature i dalje dvoji.

Ispod 2 posto su i Nikola Grmoja (1,6 posto) i Vili Beroš (1,6 posto), a najviše ispitanika, više od petine smatra da je najpopularniji političar – Nitko (20,2 posto).

Premijer je i najnegativniji

Vrh ljestvice najnegativnijih političara zauzeo je isti dvojac. Najviše ispitanika, 3 postotna boda više nego u siječnju, bira premijera Andreja Plenkovića (22,3 posto) kao najnegativnijeg političara u zemlji. Negativni doživljaj smanjio je predsjednik Republike Zoran Milanović pa njega u takvom svjetlu vidi 8,9 posto ispitanika. Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto) koji to želi biti i iduće 4 godine.

Manje ispitanika Miroslava Škoru (3,6 posto) negativno ocjenjuje, a Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) i Gordan Jandroković (2,4 posto) povećali su negativan doživljaj među ispitanicima: najviše upravo ministar gospodarstva. Ministra Ćorića u siječnju je tek 0,1 posto ispitanika negativno ocijenilo.

Lošiji je rejting i Peđe Grbina (1,8 posto) i Vladimira Šeksa (1,4 posto) i Nikole Grmoje (1,3 posto). Da su negativni svi političari stav je 11 posto ispitanika.

Pantovčak stoji najbolje

Evo i ocjena Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora. Čvrsta trojka za Pantovčak (3,15), Banski dvori (2,47) pali su na dvojku, a također dvojka, ali s lošijim prosjekom ide Hrvatskom saboru (2,27).

U odnosu na siječanj, veljači je nešto manje pesimističnih građana. U travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, pa se mjesecima topio.

U veljači gotovo 67,4 posto ispitanika smatra da idemo u progrešnom smjeru dok 20,1 posto smjer ocjenjuje dobrim.

IZVOR: telegram.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *