Izaslanstvo Skupštine regije Tirana na čelu s predsjednikom Aldrinom Dalipijem u službenom posjetu Županiji

250

Izaslanstvo Skupštine regije Tirana na čelu s predsjednikom Aldrinom Dalipijem danas je boravilo u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Tom prigodom je u Palači Ranjina održan zajednički sastanak župana Nikole Dobroslavića i suradnika s članovima albanskog izaslanstva, na kojem je bilo riječi o suradnji Dubrovačko-neretvanske županije i regije Tirana.

„U posjetu našoj županiji danas je boravio predsjednik Skupštine regije Tirana, ujedno i potpredsjednik Jadransko-jonske euroregije, gospodin Aldrin Dalipi sa suradnicima. Mi smo već i dosada imali kvalitetnu suradnju pa smo danas razgovarali o nekoliko važnih tema, dotičući se dosadašnje suradnje, ali i budućih aktivnosti.“, kazao je župan Nikola Dobroslavić.

„Upoznao sam kolegu Dalipija sa stajalištem ne samo naše županije, nego i cijele Hrvatske, da EU treba otvoriti pregovore o članstvu s Albanijom, ali i Sjevernom Makedonijom te da se EU treba proširiti na zemlje tzv. zapadnog Balkana“, kazao je župan te nastavio: „Nažalost, ta odluka nije još donesena, ali nadamo se da će biti pozitivnih pomaka nakon što se u svibnju u Zagrebu održi sastanak čelnika zemalja Europske unije sa čelnicima zemalja zapadnog Balkana. U tom kontekstu, razgovarali smo i o tome kako albanske regije mogu ubrzati put albanije u EU. Regije moraju surađivati, donositi prijedloge, rješenja… Mi smo za ulazak u Europsku uniju imali dugu pripremu, nije bilo lako, ali dobro je da smo to prošli jer zato smo danas bolja država.“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Na sastanku je bilo riječi i o izuzetno važnoj temi prometne povezanosti, a koja je važna iz perspektive Jadransko-jonske euroregije, pri čemu je istaknuto kako je povezivanje zemalja jadransko-jonskom autocestom i dalje prioritet. „Naš program je brza željeznica na talijanskoj obali Jadranskog mora, a na istočnoj, odnosno našoj obali povezivanje jadransko-jonskom autocestom. Znate da inzistiramo da autocesta u Hrvatskoj dođe do Osojnika, ali želimo i da kroz BiH, Crnu Goru i Albaniju ide prema Grčkoj. Kolega Dalipi je danas rekao da oni sa svoje strane rade projekte, a potom slijedi usuglašavanje svih država involviranih u ovaj projekt.“, rekao je župan.

Župan je kazao i kako je na sastanku bilo riječi i o drugim zajedničkim temama, pa tako i o problemu otpada koji dolazi na našu obalu, pri čemu je istaknuto kako Albanija čini sve da se približi europskim standardima u zaštiti okoliša, kao što to čini i Hrvatska. Također, govorilo se i o još jednoj zajedničkoj temi – temi potresa te posljedicama razornog potresa koji je u studenom prošle godine pogodio Albaniju, a izrazili smo i spremnost  da pomognemo albanskim regijama u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU u dijelu koji se tiče funkcioniranja regija, pa je u tom smislu predloženo da u Dubrovnik dođe grupa studenata regije Tirana kako bi se iz prve ruke upoznali s načinom funkcioniranja županija, gradova i općina.  

Predsjednik Skupštine regije Tirana Aldrin Dalipi zahvalio je županu Dobroslaviću i suradnicima na gostoprimstvu, istaknuvši da je ovaj posjet znak zahvale za dugogodišnju suradnju i pomoć Dubrovačko-neretvanske županije.

„Želim čestitati gosp. Dobroslaviću na reizboru u Odbor regija, ali i zahvaliti na potpori koju nam je pružao dosad kroz rad u Odboru regija. Također, kolega Dobroslavić iskazao je solidarnost s nama nakon strašnog potresa koji nam se dogodio u studenom prošle godine. Dosada smo puno surađivali, Tirana i Dubrovnik odavno imaju jake veze, a vaša iskustva su nam važna i sada u procesu kada nastojimo otvoriti pregovore o članstvu u EU i hvala vam na potpori koju nam pružate.“, kazao je između ostalog Dalipi.

Na kraju susreta župan Nikola Dobroslavić uručio je kolegi Dalipiju kopiju pisma iz 15. stoljeća kojeg albanski nacionalni junak Skenderbeg šalje u Dubrovačku republiku. „Da suradnja između Tirane i Dubrovnika postoji jako dugo znali smo i dosada, ali ovo pismo je fizički dokaz da je suradnja Republike Albanije i Dubrovačke Republike i tada bila intenzivna te da naša suradnja traje već nekoliko stoljeća.“, rekao je župan Dobroslavić. Predsjednik Skupštine regije Tirana zahvalio je na ovom poklonu, istaknuvši kako je ovo pismo za njih jedno veliko iznenađenje, ali i čast, da im doista puno znači te da će ga zasigurno izložiti kao dio muzejskog postava.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *