Izložba ‘Kome opanci kome obojci’ autorice Antonije Rusković Radonić

413

Izložba Kome opanci kome obojci autorice Antonije Rusković Radonić, nalazi se u Zavičajnom muzeju Konavala, a može vidjeti preko 50 primjeraka različitih opanaka, papuča i cipela koje su se nosile u Konavlima u 19. i 20. stoljeću.

S obzirom na to da je Zavičajni muzej Konavala stradao u Domovinskom ratu, u fundusu muzeja ne postoji niti jedan par cipela, pa se sva građa posudila kako bi bila dostupna Konavljanima. Posudbe najstarije građe s kraja 19. i početka 20. stoljeća omogućio je Etnografski muzej u Zagrebu. Velik dio građe posuđen je dobrotom zajednice iz privatnih zbirki, a od nedavno preminulog postolara Nika Kuliša dobrotom obitelji Kuliš u muzej je stigla zbirka cipela i opanaka iz Kuliševe proizvodnje.

Za potrebe izlaganja u suradnji s udrugom Dragodid i njihovom predstavnicom Anitom Trojanović u muzeju je izgrađen suhozid, međa za prezuvače, odnosno za promjenu obuće prilikom dolaska u crkvu, što je sveprisutna baštinska memorija u Konavlima. Na ovoj izložbi posjetitelji mogu pratiti promjene i razvoj stilova obuće u Konavlima sve do kraja 20. stoljeća.

Izložba istovremeno predstavlja završetak Erasmus+ projekta Transhistory u kojem su Muzeji i galerije Konavala sudjelovali kao partneri uz sljedeće institucije: EU Warehouse iz Belgije, Sprachendienst Konstanz iz Njemačke, Instytut Tolerancji w Lodzi iz Poljske, Forschungszentrum für historische Minderheiten iz Austrije, Asociatia Solidart iz Rumunjske i Norrköpings Stadsmuseum iz Švedske te s voditeljima projekta, Universitaetom Klagenfurt iz Austrije.

Izložba ujedno i kontekstualizira teme koje su obrađivane kroz projekt, a to su teme lokalnih, povijesnih okolnosti, migracija i drugih promjena.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *