Izložbena instalacija “Skriveni trečento”

124

Dubrovnik, pred Kneževim dvorom

srijeda, 30. svibnja 2018. godine u 20:30 sati

Govornici:

– akademik Igor Fisković

– Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika

– dr. sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda

– mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački

– Katarina Alamat Kusijanović, autorica projekta

Hrvatski restauratorski zavod u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine predstavlja rezultate višegodišnjeg projekta “Nepoznata trečentistička slikarska radionica – deatribucija Matka Junčića i Ivana Ugrinovića” kao izložbenu instalaciju “Skriveni trečento”.

Uz duge i zahtjevne konzervatorsko-restauratorske radove na lopudskom poliptihu, projekt “Nepoznata trečentistička slikarska radionica – deatribucija Matka Junčića i Ivana Ugrinovića” Hrvatskog restauratorskog zavoda uključivao je i opsežne istraživačke radove koji su otkrili nužnost novog datiranja i atribucije toga iznimnog djela. Istraživanja su proširena i na poliptih s Koločepa, koji je po mnogočemu sličan lopudskomu.

Dva su oltara određena kao djelo majstora 15. stoljeća, a slijedom arhivskih zapisa pripisivana su dvojici dubrovačkih slikara. Rezultati istraživačkih radova pomaknuli su vrijeme njihova nastanka u drugu polovicu 14. stoljeća. Raznovrsne tehničke i komparativne analize pokazale su potencijalnu bliskost njihova autora krugu Paola Veneziana. Novo je tumačenje prihvaćeno u stručnim krugovima i donosi nove, važne spoznaje u interpretaciji povijesti dubrovačkog slikarstva.

Nove spoznaje i tumačenja bit će predstavljeni javnosti izložbenom instalacijom. Unutar posebno konstruirane „kocke“ projicirat će se videoprezentacija s kompjutorskom simulacijom. Na vanjskim stranicama otisnuti su kolaži trečentističkih likova svetaca s panela dvaju oltara, posloženih poput šetača na gradskoj ulici. Postavljanje „kocke“ na glavnoj ulici stare gradske jezgre kontinuirano će pobuđivati pažnju prolaznika.

Tako zamišljena izložbena instalacija umjetnički je i provokativni iskorak u odnosu na uobičajena predstavljanja konzervatorsko-restauratorskih radova, izlazak iz prostora radionica i muzeja, s idejom stvaranja intrigirajućeg objekta za posjetitelje u njihovu prostoru kretanja gradom. Cilj projekta, financiranog sredstvima Ministarstva kulture RH i skupine dubrovačkih donatora, jest upoznavanje publike s važnim projektima Hrvatskog restauratorskog zavoda, uz isticanje pozitivne povratne sprege između aktivne zaštite baštine i njezina razumijevanja.

Autorski tim:

Autorica projekta, dizajnerica i voditeljica konzervatorsko-restauratorskih i istraživačkih radova:

Katarina Alamat Kusijanović

Autor kompjutorske vizualizacije, koncepta i izvedbe konstrukcije, suradnik u dizajnu:

Elio Karamatić

Stručna savjetnica i suradnica u realizaciji projekta:

Mara Kolić Pustić

Suradnici u realizaciji projekta:

Antonio Blašković, Nađa Lučić

Suradnik u izvedbenoj konstrukciji instalacije:

Josip Ivanković

Fotografije:

Ljubo Gamulin, Goran Tomljenović

Videozapis se može pogledati na YouTubeu na hrvatskom jeziku:

https://www.youtube.com/watch?v=m1VVcF3v2dc

Videozapis se može pogledati naYouTubeu na engleskom  jeziku:

https://www.youtube.com/watch?v=QFizW0u3IAU

 

Članak o umjetnini objavljen je u Godišnjaku Hrvatskog restauratorskog zavoda

(Portal, 6/2015.)

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=220717

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *