KATE JAKŠIĆ: Kad promisliš na Maldive, čine ti se nedostižni za naš standard, ali to nije baš tako!

8889

-Maldivi, čim čuješ za tu destinaciju razmišljaš o plavom bistrom moru, bijelom pijesku i nečemu nedostižnom za naš standard, ali nije baš sve to tako, a to ću vam provat i dokazat!, priča naša sugrađanka, Kate Jakšić koja je odlučila svoj dugogodišnji san pretvoriti u stvarnost.

Pa je tako u prosincu prošle godine otputovala na Maldive, koji slove za jedne od najpopularnijih svjetskih destinacija. Malo je onih koji ne žele posjetiti koraljne otoke, na kojima je uvijek ljeto, predivne bijele plaže i vidjeti uživo tirkiznu boju mora.

-Jednom davno meni je moja mater rekla, tebi je najlakše spakovat kufer, uzet pasoš i adio, ista si otac! I nije moja mater ništa falila! Ubila nas ova pandemija zadnjih godina, ubilo nas puno toga još, ali moj je pasoš spreman kao nikad! Maldivi su morali “past”.

Kate kaže kako su ona i prijateljica Nane gledale cijene putovanja po raznim agencijama i shvatile kako su Maldivi jeftiniji nego što su mislile.

-Ispalo je kako manje dođe put na Maldive nego poć u Pariz. Rekle smo: Evo ti nas, niste vi samo za ove nazovi celebritye! Avantura počinje!

Kate i Nane krenule su iz hladnog i maglovitog Zagreba, tijekom adventa.

-Brojale smo uzbuđeno sate do polaska aviona. Letjele smo preko Dubaia, prekrcali se za Male, koji je glavni grad Maldiva. Sve skupa 11 sati leta, sa slijetanjem u Dubaiu, ali prošlo nam je to vrlo brzo. Sletjele smo na taj megalomanski i predivni aerodrom u Dubaiu, pa doživjele temperaturni šok. S -2 u Zagrebu na +29 i to u ponoća! Bila sam presretna!

Jakšić priča kako se oduševila ogromnim, urednim i organiziranim aerodromom u Dubaiu, koji joj se činio kao jedan “grad u gradu”.

-Iako je to sve bilo lijepo za vidjeti, jedva smo dočekale ukrcaj za Male. Maldivi napokon, počinje 12 dana avanture…

Maldivi su republika, otočna država u južnoj Aziji u Indijskom oceanu, 750 kilometara od azijskog kontinenta. Lanac od 26 atola proteže se od atola Ihavandhippolhu na sjeveru do atola Addu na jugu. Glavni grad Male ima oko 500 000 stanovnika.

-Maldivi su muslimanska šerijatska država koja ima predsjednika koji se bira svako pet godina, jedino što je zabranjeno jesu alkohol i nudizam.

-Nakon slijetanja, prevezli smo se do našeg odredišta, otoka Maafushi, koji je jedan od naseljenih otoka, a veličine je naše Kalamote. Dočekala nas je draga vodička Luce. Rekla nam je kako imamo na raspolaganju 10 dana izlete, 2 slobodna dana, ukoliko to tako želimo, naravno. Mi smo izabrale sve: od ronjenja među bijelim koraljima, kupanja s morskim psima, ražama, kornjačama, šetnje po atolima, noćno ribanje, sve hoćemo! Tako je i bilo: bio je raj, raj i opet raj! Mi imamo more i divno nam je, ali ovo je nešto zbilja nestvarno, oduševljena je Kate Jakšić prizorima koje je ugledala na ovoj dalekoj destinaciji.

-Na našem otoku sedam hotela, sve kao da je niknulo na pijesku, niđe kamena, niđe asfalta, auta, samo skuteri. Domaće stanovništvo veselo, ljubazno i nasmijano! Nisu bogati, ali uživaju u svom raju isto koliko i turisti. Temperature su tropske, čak i nama dvjema koje smo kao gušterice na suncu cijelo ljeto..Trideset stupnjeva dan i noć, majica dugih ili kratkih rukava spašava od teškog gorenja. More je vazda iste temperature, 28 stupnjeva.

Zanimljivo je to što je njihov pijesak hladan, nije ko naša pržinata koja gori pod nogama, ova vulkanska hladi.

Maldivi imaju bogatu gastronomsku ponudu i ukusnu hranu. Kate nam kaže kako su ona i prijateljica najskuplji obrok koje su pojele za vrijeme svog boravka na Maldivima platile 12 dolara, a radilo se o morskoj plati.

-Punih dvanaest dana preko agencije sam platila 9000 kuna. Tamo je sve jako jeftino, deset izleta smo platili 150 dolara. E sad ću vam reć o poznatim resortima đe je noćenje ko državni proračun. Išli smo na izlet vidjet jedan od njih, lijepo jest, nema se tu što rijet, ali za one koji vole samoću i izoliranost. Oni imaju sve za sebe, od plaže, sobara, kuhara, ali nemaju ovo što smo imali mi u našoj maloj grupi od 12 divnih ljudi iz Hrvatske. Imali smo zabavu, smijeh i uživanje u svakom pogledu….

-Što rijet za kraj osim da su Maldivi stvarno predivni, nisu skupi ni nedostižni. Mene su i moju Nanu kupili toliko da se ako Bog da vraćamo opet u 12 mjesecu i to na puno više dana nego ovaj put!

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *