KINESKI AMBASADOR IZNENAĐEN RAZVOJEM SITUACIJE OKO PELJEŠKOG MOSTA

433

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Hu Zhaoming na konferenciji za novinare u prostorijama ambasade u Zagrebu u ponedjeljak je obećao kako će kineska kompanija CBRC Pelješki most napraviti kako treba.

Kineske tvrtke poznate su po kapacitetima za izgradnju mostova, a to što je izgradnja najvažnijeg mosta u Hrvatskoj, onog koji će povezivati kopno i otok Pelješac, povjerena kineskoj kompaniji, jako je dobar odabir. Većinu supermostova u svijetu izgradile su kineske tvrtke. Mogu obećati da ćemo i ovaj napraviti kako treba – izjavio je Hu Zhaoming, a prenosi dnevnik.hr

Veleposlanik je dodao kako ga žalbe na odabir kineske tvrtke nisu iznenadile, ali iznenadilo ga je što se kao razlog pritužbi navode dampinške cijene.

Takve optužbe su neutemeljene. Ponudili smo cijenu od dvije milijarde kuna, a procijenjeno je da radovi stoje 1,8 milijardi kuna – izjavio je Hu Zhaoming, objašnjavajući kako kineska tvrtka ni u jednom trenutku nije skrivala vlasničku strukturu pa mu je čudno što se tek sad povlači pitanje državnog vlasništva u njoj.

Imamo dobru suradnju s Austrijancima i Talijanima, tamo nije bilo nikakvih problema s našim tvrtkama, a u Hrvatskoj žele problem – kaže kineski veleposlanik.

Na konferenciji za novinare se osvrnuo i na istragu o telefonskim prevarama i kazao da se među 63 uhićenih osumnjičenika nalazi 61 Tajvanac.

Hrvatska policija je pokazala osjetljivost prema tom pitanju i u svojoj istrazi se vodi politikom ‘jedne Kine’. Cijenimo to, kazao je veleposlanik.

Politika jedne Kine je u temelju naših odnosa. Vjerujemo da će se osumnjičenici izručiti kineskoj strani kako bi im se sudilo, kazao je Hu.

Prema njegovim riječima, radi se o novoj vrsti kriminaliteta koji se proširio po cijelom svijetu te je pozvao na “snažni odgovor”. Uhićena skupina je, dodao je,  uključena je u 12 slučajeva, a iznos ilegalno stečenog novca se penje na milijardu eura.

Izjavio je i kako bi Kinezi ove godine htjeli uspostaviti Kineski kulturni centar u Hrvatskoj, a rado bi uveli i izravne letove između Kine i Hrvatske, prenosi Dnevnik.hr. Inače, svaki kineski turist u Hrvatskoj u prosjeku ostavi 750 eura, a Kinezi su kroz turizam tijekom prošle godine u Hrvatsku uložili čak 150 milijuna eura.

Izvor: jutarnji.hr

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *