Knežev dvor otvoren nakon rekonstrukcije atrija

406

Zavod za obnovu Dubrovnika organizirao je u obnovljenom prostoru ”Prezentaciju projekta rekonstrukcije atrija Kneževa dvora”. Na predstavljanju je bio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji je zahvalio svima koji su predano radili na ovom višegodišnjem projektu.

Obnova atrija započela je u prosincu 2015., a odvijala se u tri faze, ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. Projekt je jednim svojim dijelom bio i istraživački, kako je kazala ravnateljica ZOD-a Iva Carević Peković, kako bi sljedećim generacijama ostavili nešto u zalog, nešto što će im koristiti u donošenju odluka u bilo kojoj konstruktivnoj sanaciji.

”Ako postoji grad primjer u Republici Hrvatskoj koji čuva i obnavlja svoju spomeničku baštinu, onda je jedini pravi primjer grad Dubrovnik. Godina 2018. će očito ostati trajno zabilježena po brojnim uspjesima obnove spomeničke baštine. Knežev dvor je jedan od primjera, uskoro će to biti Biskupska palača, a isto tako u ovoj godini je započela sanacija povijesne kanalizacije, to je prvi put ikada da se tako nešto dogodilo. Ono što je važno, u ovoj godini će konačno biti izneseno na koji način se sanirati Orlandov stup jer iduće godine ćemo slaviti veliku obljetnicu i tada ćemo već imati jasne elemente kako će Grad Dubrovnik zajedno s Ministarstvom kulture i sa svim resornim komunalnim odjelima donijeti odluku kako smjestiti Orlanda, hoće li biti replika i na koji će način Orlando u budućnosti izgledati u prostoru. To je sve ono što nam se događa u samo jednoj 2018. Predano obnavljanje spomeničke baštine i svega onoga što radi Zavod za obnovu je uistinu nešto značajno i ostavlja dubok trag u gradu Dubrovniku. Od brojnih sanacija do brojnih investicija, ovo je samo jedna kruna onoga što Zavod radi. Naravno, Zavod ne spava, pokazuje nam kako u budućnosti treba obnavljati spomeničku baštinu na primjeru Lazareta. Dakle, europskim novcima treba obnavljati svoju spomeničku baštinu, a svoje novce ulagati u neke druge smjerove, smjerove budućnosti kao što su predškolski ili osnovnoškolski odgoj i u sve one aktivnosti kako bi ovu spomeničku baštinu ostavili našim budućim naraštajima”, rekao je u ovoj prigodi gradonačenik Franković.

Izvođenje radova na rekonstrukciji atrija ugovoreno je sa zajednicom ponuditelja: „Spegra”- „Spegra inženjering” -„Neir”, svi iz Splita. Za stručni nadzor nad izvođenjem radova bila je zadužena tvrtka „Canosa Inženjering”, a glavni nadzorni inženjer bio je ovlašteni inženjer građevinarstva Ivo Matković. Projektantski nadzori vodili su Željko Peković i Blaž Gotovac dok su konzervatorski nadzor nad izvođenjem radova preuzeli Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, nadležni Konzervatorski odjel u Dubrovniku, konzervatori Sanja Radović i Antun Baće. Koordinaciju svih sudionika i aktivnosti vezanih za projekt rekonstrukcije atrija Kneževa dvora, ispred  Zavoda za obnovu kao investitora, vodio je Andrija Tolja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *