Lasić primio gimnazijalku Tijanu Stojanović, dobitnicu posebnog priznanja u sklopu nagrade ‘Luka Ritz’ za borbu protiv nasilja

337

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić primio je  učenicu Gimnazije Dubrovniku Tijanu Stojanović, ovogodišnju dobitnicu posebnog priznanja u sklopu Godišnje nagrade ‘Luka Ritz’, za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Načelnik Lasić i ovom je prilikom čestitao Tijani na njezinim naporima u promicanju ovih osnovnih ljudskih vrijednosti te napomenuo kako vjeruje da će se i nakon srednje škole usmjeriti i dalje u tom pravcu, kako profesionalno tako i privatno.
Istaknuo je kako ga veseli svaki uspjeh mladih Konavljana, a kada je riječ o nečemu ovakvom plemenitom, sreća svih nas je tim veća.

Podsjetimo, Luka je imao 18 godina, završavao je grafičku školu. Svirao je u rock bandu. Poput ostalih svojih vršnjaka i poput svih vas koji čitate ove redove imao je snove i nade. Želio je biti novinar. Vjerovao je da je vrijeme na njegovoj strani. Luka Ritz imao je 18 godina kada su mu život uzeli huligani koji su ga na smrt pretukli.

U spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine tadašnji ministar obrazovanja donio je odluku o utemeljenju Godišnje nagrade „Luka Ritz“ te je objavljen prvi javni poziv svim školama i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Od tada svake godine sve osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj mogu predložiti učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje.

Nagrada se, u pravilu, dodjeljuje 12. lipnja –  na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000,00 kn mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole. Škola koju pohađa, odnosno učenički dom u kojem je smješten nagrađeni učenik, dobiva posebno priznanje. Postoji mogućnost da se dodijeli i posebno priznanje jednoj učenici/učeniku osnovne škole i jednoj učenici/učeniku srednje škole.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *