Lučka uprava Dubrovnik na sajmu za kružna putovanja”Seatrade Cruise Med“ u Lisabonu

231

Lučka uprava Dubrovnik, zajedno s ostalim hrvatskim lučkim upravama, svako dvije godine sudjeluje na specijaliziranom sajmu za kružna putovanja“Seatrade Cruise Med“, koji se ove godine održao od 19.-20. rujna u Lisabonu, Portugal.

Pod zajedničkim nazivom “Croatian Cruise Ports”, u okviru MedCruise paviljona, na štandu su svoju ponudu predstavile Lučka uprava Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, Lučka uprava Dubrovačko –neretvanske županije, Županijska lučka uprava Dubrovnik te Lučka uprava Vukovar.

Ovogodišnji domaćin bila je Lučka uprava Lisabon, uz potporu Med Cruise udruženja i Cruise Line International Association (CLIA), te su prisutne sudionike pozdravili i portugalska Ministrica za more Ana Paula Vitorino, portugalska Državna tajnica za Turizam Ana Mendes Godhino, Predsjednik Med Cruise udruženja Airam Diaz Pastor i Predsjednik Carnival UK  i CLIA Europe gosp. David Dingle.

Prisutnost na ovom specijaliziranom sajmu je od velikog značaja. “Seatrade Cruise Med” sajam jedan je od najvećih sajmova ovoga tipa u Europi na kojem je prisutno preko 2700 sudionika iz 105 zemalja, 160 izlagača, 40 kompanija za brodove na kružnom putovanju te ga posjeti preko 10 000 posjetitelja, uz prisutnost preko 100 međunarodnih medijskih kuća.

Na sajmu se predstavljaju destinacije za brodove na kružnim putovanjima podržane od strane gradova, turističkih zajednica i državnih dužnosnika kako bi se unaprijedila i razmijenila iskustva iz ovog vida turizma te se pruža prilika za komunikaciju i održavanje sastanaka s brodskim kompanijama i potencijalnim partnerima oko dogovaranja detalja buduće suradnje.

Sajam nudi  izlagačima, sudionicima i posjetiteljima mogućnost dobivanja potrebnih informacija izravno od poslovnog klijenta; nudi sveobuhvatan pregled tehnoloških inovacija i novih proizvoda, trendove u području cruising industrije te se dobivaju neograničene mogućnosti  za interakciju i komunikaciju s postojećim i budućim poslovnim  partnerima

Tijekom sajma održane su brojne konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualni podaci sektora te nastavljeni dijalozi između brodara, lučkih uprava i destinacija s ciljem ostvarenja zajedničkog cilja- održivog razvoja, sigurnosti i rentabilnosti.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika  gđa.Jelka Tepšić također je sudjelovala na sajmu, u sklopu panela na temu ‘Učiniti cruise turizam dobrodošlim: Kako pronaći ravnotežu između ekonomskog učinka cruise turizma i održivosti destinacije’. Između ostalog je govorila o mjerama na kojima Grad radi u cilju uspostave ravnoteže i održivosti u destinaciji, kako bi se optimizirao odnos turizma i života u Gradu, ističući kako se naglasak stavlja na zadovoljne građane, što će rezultirati i zadovoljnim gostima. U ovom se smislu Dubrovnik pokazao kao primjer ostalim cruise destinacijama, osobito zbog inicijative koja je prva od Grada krenula prema cruise kompanijama. Istaknuto je i kako su zajednički napori u cilju postizanja bolje organiziranosti na terenu pomogli i imageu cruise kompanija zbog njihove spremnosti na suradnju.

Predstavljena je i nadolazeća konferencija „Turizam i strategija – Kružna putovanja i gradovi – izazovi i prilike“( „TOURISM & STRATEGY – 4th European Festival Dubrovnik; „Cruises & Destinations- Challenges & Opportunities“), koja će se održati u Dubrovniku od 07. do 10. studenog 2018. godine.

Više na linku; http://tourismandstrategy.com/en_US/?gclid=EAIaIQobChMIoJ_S4JnT3QIVmsqyCh2S4AVOEAMYASAAEgK8k_D_BwE

Nakon sajma „Seatrade Cruise Med“, u petak 21. rujna 2018. održana je i 53. Generalna skupština Med Cruise Udruženja.

Idući sajam „Seatrade Med“ održat će se 2020. godine u Malagi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *