MATO FRANKOVIĆ: Osigurat ćemo besplatne vrtiće i produžene boravke, besplatan javni prijevoz, a umirovljenicima besplatno dopunsko osiguranje

560

Na završnoj konferenciji za medije dubrovačkog HDZ-a gradonačelnik Mato Franković se osvrnuo na četiri godine njegovog mandata:

-Osvrnut ću se na na ono što smo obećali, a to je politika čistih ruku, bez afera, časno i odgovorno, a to smo i ispunili. Obećali smo i sredstva EU fondova. Grad Dubrovnik je 2017. imao povučenih nula kuna sredstava, a danas ima preko milijardu kuna povučenih sredstava. Također, obećali smo riješiti problem pročistača na kojeg su dugo čekali naši sugrađani.  Zatekli smo ga s brojnim problemima, posebno s izvođačem i podizvođačem, završili smo ga i danas naši sugrađani piju pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Putem projekta aglomeracije vrijednog 800 milijuna kuna došli smo do toga da svaki dio grada bude povezan komunalnom infrastrukturom, da ima vodovodnu infrastrukturu, odvodnju i kanalizacijsku mrežu. Koncentrirali smo se na mlade, na ono što ćemo raditi u budućnosti. Riješili smo kako i na koji način pomoći mladim obiteljima u projektu Dubrovačke stanogradnje, osigurali smo i novo zemljište na Pobrežju koje će se dodijeljivati mladim obiteljima. Izgradili smo cestu od mosta do Pobrežja, upravo zato što znamo da budućnost širenja grada ide prema Gornjim selima i da će mnogi naši mladi upravo tamo pronaći svoje mjesto za život. Izgradili smo i novu školu nakon 35 godina, OŠ Montovjerna, završili projektnu dokumentaciju i raspisali javnu nabavu za novu OŠ Marina Getaldića koja bi od iduće godine trebala ići u jednosmjensku nastavu. Izgradili smo svu projektnu dokumentaciju za OŠ Mokošica i vjerujemo kako ćemo je nadograditi iduće godine. Znači, 2023. godine bi Grad Dubrovnik bio grad u kojem će sva djeca ići u jednosmjensku nastavu. Pokrenuli smo val ulaganja u koju se trideset godina nije uložila nijedna jedina lipa. Pokrenuli smo ulaganje u Domove za starije i nemoćne, počeli raditi dom u Gružu. Nadamo se kako ćemo krajem ove godine početi i s projektom doma kraj OB Dubrovnik. Tvrđava Imperial se vratila u okvire grada, otkupili smo Vilu Čingriju, ljetnikovac Kaboga se vratio u okrilje Grada, riješili smo pitanje UTP Raguse i otkupili dionice. Riješili smo dugogodišnje pitanje Luke Dubrovnik, dionice su bile pod blokadom od strane RH. Dobili smo i žičaru, naplatili sve dugove iz prošlosti. S DPDS -om smo sklopili bolji ugovor za Grad, s omjerom 60:40 za nas. Što se tiče turizma kao glavne gospodarske djelatnosti, 2017. nas je dočekao kaos, bili smo na crnim listama svih međunarodnih medija, započeli smo projekt Respect the city s kojim smo bili prepoznati u svjetskoj turističkoj javnosti i svi su nam davali priznanja.

Nakon toga je došla kriza, a kriza je vrijeme za hrabre koji znaju kako i na koji način reagirati. Podigli smo standard svih naših sugrađana i posjetitelja. Kupili smo pet respiratora i uređaj za ventiliranje zraka. Nijednom OB nije došla u situaciju da ne može pružiti adekvatnu medicinsku skrb. Iako smo se nalazili u teškoj situaciji, komunicirali smo prema najvažnijim tržištima, Velikoj Britaniji, SAD-u, Rusiji i naravno prema europskim zemljama, kako bi se pripremali za nadolazeću turističku sezonu. Po prvi put nakon Domovinskog rata Dubrovnik ima dvije linije iz SAD-a. Očekujemo i veliki porast britanskih turista u lipnju.

Franković se dotakao i trenutne zdravstvene situacije izazvane koronavirusom.

Zdravstvena situacija ide na bolje, grad Dubrovnik je jedan od najprocijepljenijih gradova u Hrvatskoj, 25% naših sugrađana starijih od 18 godina je cijepljeno. Apeliram da tako nastavimo i dalje. U subotu ćemo završiti s cijepljenjem turističkih djelatnika i poslati jasnu poruku svim prioritetnim i emitivnim tržištima. Uvjeren sam kako nam predstoje bolji dani i turistički oporavak.

Vi ćete iduće četiri godine odlučiti tko će i kako upravljati gradom. Imamo jasan plan oporavka dubrovačkog turizma i ulaganja iduće četiri godine. Planiramo uložiti više od tri milijarde kuna u infrastrukturu grada i imamo namjeru napraviti multifunkcionalnu sportsku dvoranu u kojoj će se2025.  održati Svjetsko prvenstvo u rukometu. Završit ćemo i lapadski stadion, na ponos naših sugrađana. Za četiri godine ćemo imati dom za beskućnike i azil za životinje.

Na osnovu povučenih sredstava, rasteretit ćemo proračunske rashode. Osigurat ćemo nula posto prireza, a naši ugostiteljima nula poreza na potrošnju. Osigurat ćemo svoj djeci besplatan vrtić, a djeci od 1.-4. razreda besplatan produžen boravak. Umirovljenici će imati besplatno dopunsko osiguranje, a svim našim sugrađanima ćemo osigurati besplatan javni prijevoz.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *