‘MEĐUGORJE SJAJI STARIM SJAJEM!’ Rijeke hodočasnika sa svih strana svijeta na obilježavanju 41. godišnjice Gospinih ukazanja

474

Tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i cijelog svijeta stiglo je u subotu u Međugorje na obilježavanje 41. godišnjice Gospinih ukazanja.

”Ovdje ima na tisuće hodočasnika, Međugorje sjaji starim sjajem. Imamo hodočasnike minimalno iz 25 zemalja svijeta, od Europe do Amerike, Azije i Australije. Upravo to je ono što smo priželjkivali”, rekao je u razgovoru za Fenu voditelj Ureda Turističke zajednice (TZ) Međugorje Željko Vasilj.

Naglasio je kako najveći broj ipak čine domaći hodočasnici, a od stranih najveći broj je Europljana.

Poljaci drže primat posljednjih godina

”Najveći broj hodočasnika je iz Europe, posebno Poljaci koji posljednjih godina drže primat. Unatoč ratu ima i dosta Ukrajinaca, iza njih slijede Česi, Slovaci, a iz zapadne Europe prednjače Španjolci”, istaknuo je Vasilj.

Svete mise u Međugorju traju od jutros, a svečana misa je započela u 19 sati.

”Svečano misno slavlje u 19 sati vodit će novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a bit će tu stotinjak svećenika iz čitavog svijeta”, kazao je Vasilj, izrazivši zadovoljstvo i ovogodišnjom predsezonom i brojem hodočasnika na obljetnici.

‘Stvari idu u pravom smjeru’

”Zadovoljni smo obljetnicom, povratkom hodočasnika nakon ove dvije godine, ali bih ipak rekao da će i ova godina biti godina oporavka, a već iduća bi mogla i trebala biti kao predpandemijske godine. Stvari idu u pravom smjeru, nema administrativnih prepreka i svi gosti mogu doći bez ikakvih probema”, zaključuje voditelj Ureda TZ u Međugorju.

Prema riječima šestero vidjelaca, tada djece, prvo navodno ukazanje Gospe imali su 24. lipnja 1981. godine. No, tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu iznad mjesta Podbrda kada im se Gospa navodno ponovno obratila, zbog čega se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja.

Međugorje je od 1981. godine i prvih Gospinih ukazanja posjetilo više milijuna hodočasnika i jedno je od najpoznatijih marijanskih svetišta na svijetu, iako ga Vatikan nije priznao.

IZVOR: dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *