Mjerenje zvučne izolacije u trafostanici TS Sv. Klara: ‘Ovo je rutinski posao koji se mora redovno obavljati’

1513

Elektrojug Dubrovnik jučer je obavijestio građane kako će se jutros u starogradskoj jezgri u ulici Za Rokom vršiti radovi mjerenja zvučne izolacije u trafostanici TS Sv. Klara koju će provoditi tvrtka Ingatest iz Splita.

Luko Bronzan, vlasnik poslovnice Ingatest u Dubrovniku koja se bavi zaštitom na radu, zaštitom okoliša i zaštitom od požara, rekao je malo više o samom procesu mjerenja buke i zvučne izolacije.

 
– Trafostanica se mjeri da se vidi kako njena buka utječe na okoliš i život u apartmanu poviše, znači koliki je utjecaj buke. Da bi se buka mogla mjeriti firma mora biti akreditirana, moramo imati odobrenje Ministarstva za rad i   točne opisane procedure kako će se što raditi. Ovakvih firmi ima jako malo, mi iz Splita dolazimo i pokrivamo dubrovačko područje – kazao je Bronzan i opisao postupak mjerenja.

– Postupak se sastoji u tome da mi preko našeg pojačala proizvedemo izvore zvuka. Zvuk se mjeri u našem odjelu trafostanice, a isto tako se to mjeri u apartmanu na katu poviše. Rezultati se uzimaju preko zvukomjera, naša baza se prebacuje u kompjuter koji crta karakteristiku zvuka i onda se vidi da li vrijedi ta zvučna izolacija ili ne, treba li što mijenjati – objasnio je Bronzan.

Istaknuo je kako su grad i građani bili obavješteni o ovome, ali kako se zna dogoditi da građani i ne budu obavješteni.

– Tijekom ispitivanja naši izvori davaju buku od 104, a možda i više decibela. To su neugodni šumovi, pa se gosti iz restorana znaju prepasti, ali inače ovo je rutinski posao koji se redovno radi po gradu i lokalima mora se provjeravat – kazao je vlasnik Ingatesta u Dubrovniku, Luko Bronzan.

Radovi su se vršili prema zahtjevu sanitarne inspektorice, a u svrhu ispunjavanja svih uvjeta za ishođenje Uporabne dozvole za navedenu trafostanicu.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *