MOST-ov Maro Kristić: Svako dijete koje se bavi sportom u Dubrovniku mora moći trenirati besplatno

507
MOST-ov Maro Kristić referirao se na problem sporta u Dubrovniku, za vrijeme pandemije izazvane koronavirusom. Priopćenje prenosimo u cijelosti:
Dubrovački sport se nalazi u vjerojatno najtežoj situaciji u zadnjih dvadesetak godina. Teška gospodarska kriza dovela je do toga da je većina klubova ostala bez privatnih sponzora, a sredstvima iz gradskog proračuna namijenjenima za sport koja su ove godine umanjena za više od 5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu financiraju se plaće trenera dok se ostale aktivnosti klubova koje su doduše često ograničene epidemiološkim mjerama financiraju u smanjenom obimu.
U mnogim od tih klubova aktivno trenira veliki broj mladih čiji roditelji zbog gubitka poslova ili značajno umanjenih prihoda jednostavno ne mogu plaćati članarine svojoj djeci, a iznimno je neugodno kada svom djetetu moraš uskratiti mogućnost bavljenja sportom zato što ne možeš platiti članarinu.
Znamo da se klubovi trude biti tolerantni po tom pitanju, ali roditelji nerijetko zbog osjećaja neugode zbog duga za članarinu, svoju djecu ne šalju na treninge. Svi znamo koliko je razdoblje lock downa i ostalih ograničenja donijelo negativnih posljedica i koliko je stupanj kriminaliteta i društveno iskrivljenog ponašanja među djecom u porastu i moramo napraviti sve da djecu zadržimo na sportskim terenima. Uloga zajednice je tu iznimno važna i gradska uprava ne smije pasivno promatrati razvoj situacije nego se mora aktivno uključiti u traženje rješenja i suzbijanje gore navedenih pojava koje je sa sobom donijela teška krize u kojoj se nalazimo.
Svako dijete koje se bavi sportom u Gradu Dubrovniku mora moći trenirati besplatno, a Grad mora naći način da klubovi i dalje mogu djelovati bez naplaćivanja članarine. Osim što svako dijete mora biti oslobođeno od plaćanja članarina, Grad mora sve svoje školske sportske dvorane besplatno staviti na raspolaganje sportskim kolektivima kako bi djeca imala gdje trenirati tijekom nadolazećih ljetnih mjeseci, jer su te dvorane građene novcem građana i suludo je da klubovi školama plaćaju njihovo korištenje jer su iste već od Grada dobile novce za njihovo održavanje. Tu zasigurno postoji prostor za uštede i bolje i svrsishodnije trošenje proračunskog novca. Stoga smatramo kako je krajnje vrijeme da gradska uprava putem Dubrovačkog saveza sportova i nedavno osnovanog Povjerenstva za provedbu strategije razvoja sporta pokrene dijalog sa širom sportskom zajednicom u cilju donošenja mjera kojima će se zaštiti i očuvati klubovi, ali poglavito naši mladi koji u njima treniraju.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *