Načelnik Lasić s ministrom Ćorićem razgovarao o novom Zakonu o vodnim uslugama: Neprihvatljivo nam je pripajanje Dubrovniku

248

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić sastao se danas u Neumu s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem kojem je iznio stav Općine o predloženoj eventualnoj podjeli vodoopskrbnih uslužnih područja, a u sklopu koje bi se konavoskim vodovodom upravljalo iz Dubrovnika.
Načelnik Lasić u Neumu je nazočio početku radova na sanaciji tlačnog cjevovoda Kozarica 1 – Hutovo u okviru vodoopskrbnog sustava Gabela – Neum iz kojeg će se vršiti i vodoopskrba sela Dubrovačkog primorja, a tom prilikom s direktorom Konavoskog komunalnog društva Markom Glavićem na zasebnom sastanku razgovarao je s ministrom Ćorićem, pomoćnicom ministra Elizabetom Kos, županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem te direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurekovićem na temu novih uslužnih područja te novog Zakona o vodama po kojem bi se Konavosko komunalno društvo trebalo spojiti s Vodovodom Dubrovnik.
”Ministra sam obavijestio koliko će problema Konavle imati ukoliko dođe do pripajanja Gradu Dubrovniku što bi se dogodilo po tom prijedlogu Zakona. Ako mi uđemo u jedinstveno uslužno područje stotine kilometara cjevovoda koje smo mi platili i postavili prepustili bi nekome drugome. Nama je to neprihvatljivo”, rekao je načelnik Lasić.
”Naime upravo u cilju povećanja ekonomičnosti i poboljšanja efikasnosti Općina Konavle je 2000. godine s Gradom Dubrovnikom sklopila sporazum kojim je izdvojila svoj vodoopskrbni sustav i osnovala tvrtku Konavosko komunalno društvo d.o.o., što se kroz poslovanje ove tvrtke u proteklih 18 godina pokazalo kao ispravan, racionalan i nadasve održiv potez. Konavle predstavljaju zasebnu geografsku cjelinu u sklopu Dubrovačko-neretvanske županije, površine 210 km2 s 33 naselja i 9 tisuća stanovnika, a u proteklih 18 godina izgrađeno je i rekonstruirano gotovo 200 km glavne i sekundarne mreže, 18 crpnih stanica i 30 vodosprema, ukratko u sva naselja u Konavlima je dovedena pitka voda i priključenost stanovništva na javni vodoopskrbni sustav iznosi 100 posto. Usporedo s građenjem vodoopskrbnog sustava građen je i sustav odvodnje fekalnih voda i do sada je izgrađeno preko 20 km kolektora i 5 fekalnih crpnih stanica u naseljima Cavtat, Obod i Zvekovica, a u tijeku je izgradnja sustava odvodnje u naseljima Gruda i Molunat”, rekao je načelnik Lasić te nastavio:
”Općina Konavle je u proteklih 18 godina u svoju vodoopskrbu i odvodnju fekalnih voda uložila 80 milijuna kuna vlastitih sredstava te još 20 milijuna kuna iz drugih izvora (Hrvatske vode, IPARD, potpore ministarstva), s tim da treba naglasiti kako svake godine na osnovi naknade za zaštitu i korištenje voda Hrvatskim vodama uplaćujemo iznos od 3,5 milijuna kuna. Kao što se može iščitati iz nacrta prijedloga Zakona o vodnim uslugama, predviđeno je da određeno uslužno područje treba predstavljati geografsku cjelinu i imati potrošnju od 2 milijuna m3 vode, a Konavle, iako predstavljaju zasebnu geografsku cjelinu, nemaju predviđenu potrošnju vode. Mi ekonomično upravljamo vodoopskrbom koja bilježi svega 20 posto gubitaka, što je značajno ispod prosjeka gubitaka koje bilježe ostala uslužna područja u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je načelnik te napomenuo kako se i predstavnici Grada Dubrovnika slažu da Konavle trebaju ostati zasebno uslužno područje.
”Pripajanje bi uzrokovalo povećane troškove i povećanje cijene vode za stanovnike Konavala, a ne bi nužno dovelo do poboljšanja usluge. Konavljani ne smiju biti kažnjeni jer su proteklom razdoblju racionalno i na domaćinski način upravljali jednim od najvrjednijih resursa današnjice – vodom”, istaknuo je Lasić.
”Također, izvijestili smo ministra o izvođenju radova na kanalizacijskom sustavu Gruda i Molunat i našim planovima za buduće infrastrukturne projekte. Ministar je respektirao naše stavove i obećao kako će se razgovor o toj problematici i dalje nastaviti”, zaključio je načelnik Lasić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *