NAJAVA KOJA JE IZAZVALA PANIKU / Beroš tvrdi – Vlada će pritisnuti i javne službe: ‘Na kraju bi mogli biti kažnjeni i oni koji su se cijepili’

1927

Ministri su jučer otkrili da tek predstoje razgovori sa sindikatima oko toga kako će se stvari urediti u pojedinim resorima.

Premijer Andrej Plenković najavio je kako postoji mogućnost da će potpore za očuvanje radnih mjesta možda biti uvjetovane cijepljenjem. Na to su negativnim kritikama odmah odgovorili sindikati i dio poslodavačkih udruga, piše Novi list, a to bi mogao biti početak priče o tome da bi odluka svakog pojedinca da se cijepi ili ne mogla utjecati na njegov status na poslu.

Ministri su jučer otkrili da tek predstoje razgovori sa sindikatima oko toga kako će se stvari urediti u pojedinim resorima kako bi zdravstvena sigurnost tijekom obavljanja posla bila zajamčena.

“Upravo je u tijeku izrada revizija smjernica za zdravstvene djelatnike, kao i pacijente. Mi počinjemo seriju sastanaka i sa svim resornim ministrima ćemo razgovarati što oni promišljaju za svoje resore, riječ je o učiteljima, profesorima, odgajateljima, djeci, vozačima javnog prijevoza, radnicima u trgovinama. Razmišljamo o svim javnim službama i ne mislimo raditi bilo kakvu diskriminaciju prema privatnom sektoru”, rekao je ministar Vili Beroš, pojasnivši Novom listu da to ne znači najavu obveze cijepljenja te je napomenuo da u zdravstvu postoji mogućnost testiranja svakih 48 sati i da to zamjenjuje cijepljenje.

Ne može poslodavac ispitivati radnike

I ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović jučer ponovo ustvrdio da će se potpore vezati za cijepljenje, a sljedeći tjedan ministar će o tome razgovarati sa sindikatima i poslodavcima.

Glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić čeka da vlada propiše svoju odluku i koji kaže da ni istraživanje je li netko cijepljen, ali ni kažnjavanje radnika koji to ne žele, ne smije biti na poslodavcima, niti bi takav model bio zakonit.

“Tek ćemo vidjeti kako je to Vlada zamislila, ali ne može na poslodavcu biti da ispituje radnike jesu li se cijepili ili ne, niti poslodavac smije biti doveden u situaciju da uz sve probleme koje je donijela pandemija, razmišlja kako će zadržati ili otkazati radnika za kojeg ne može dobiti potporu jer se nije cijepio, ili još gore da gubitkom potpora bude kažnjena cijela tvrtka i svi koji u njoj rade, pa i oni koji su se cijepili”, rekao je Zorić.

Treba vidjeti odluku Vlade

Ustavni stručnjak Mate Palić napominje pak da država potpore nije dužna davati, da je riječ o političkoj odluci kojom se želi postići neki cilj, primjerice gospodarska stabilnost. Politička odluka je i uvjetovanje potpora, ali bi prije konačnog suda je li ona ustavna ili ne trebalo vidjeti Vladin prijedlog iz kojeg bi se onda moglo zaključivati radi li se o nedopuštenoj diskriminaciji. Vlasti bi morale voditi računa o trima uvjetima koje moraju zadovoljiti pri ostvarenju onoga što su najavili.

“Najprije je važno da Vlada to uredi zakonski, odnosno da donese propis, u kojem će onda jasno istaknuti legitiman cilj koji želi postići, primjerice zaštitu zdravlja. Usto odredba po kojoj bi dodjela potpora bila uvjetovana cijepljenjem mora biti razmjerna cilju kojeg se želi postići. Dakle, mora se pokazati da se cilj koji žele postići ne može postići nekom blažom mjerom”, pojasnio je Palić.

 

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *