Naški u europskim saločama

518

Polovicu Mjeseca hrvatskoga jezika Dubrovačke knjižnice obilježit će predavanjem mr. sc. Silvije Batoš i Perice Domijan, prof. „Naški u europskim saločama“ koje će se održati 7. ožujka u 18 sati, a u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku.

Općepoznata Burkeova tvrdnja o jeziku kao „ozakonjenoj strategiji za ovladavanje situacijama“, primijenjena je i u jezičnim formama iz djela dubrovačkih autora od 15. do19.stoljeća. Prvu europsku antologiju poslovica piše Dubrovčanin Benedikt Kotruljević, gotovo pola stoljeća prije Erazma Rotterdamskoga. Europska kulturna javnost upoznaje način izražavanja jednoga naroda i njegovoga jezika koji nije bio široko poznat. Značenje pojedinih jezičnih formi određuje socio-kulturni kontekst u kojemu se poruka prenosi. Razmjenjivanjem istovjetnih poruka i razumijevanjem na multikulturnoj razini, komuniciranje istaknutih Dubrovčana u saločama Venecije, Padove, Rima, Bologne, Ankone, Napulja, Londona, Pariza i drugih europskih središta, dokazuje kako je dubrovačka/hrvatska kultura bila, ne samo sastavnim dijelom, već i na samome vrhu tadašnje europske društvene i kulturne scene.

Namjera je predavanja Silvije Batoš i Perice Domijan upozoriti na aktualnost i prepoznatljivost nekih davno zabilježenih jezičnih formi naškoga/dubrovačkoga govora, a putem upitnika dobile su i podatke o njihovom poznavanju ili pak nepoznavanju od strane današnjih govornika.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *