Nataša Gabričević: Zdravlje sugrađana uvijek mi je bilo na prvom mjestu!

235

Povodom istupa Đura Capora iz stranke Srđ je Grad na Dubrovačkoj televiziji, a koji je tom prilikom kazao kako su Grabovica i Ombla povezane te optužio bivše i sadašnje direktore Vodovoda i Čistoće za produljenje vijeka dubrovačkog odlagališta otpada, oglasila se Nataša Gabričević, bivša direktorica Čistoće Dubrovnik i predsjednica dubrovačkog HNS-a, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Razvoj sustava gospodarenja otpadom u Dubrovniku bio je glavni fokus mog kratkog mandata na čelu Čistoće, a posebno sam ponosna što sam pokrenula zatvaranje Grabovice. Naime, odmah nakon što sam zaprimila rezultate studije o utjecaju Grabovice na Omblu pokrenula sam zatvaranje tog odlagališta, a tada sam na tu temu održala i više sastanaka upravo s ljudima koji su predstavljali Srđ je grad i kojima sam zahvalna na podršci. Tzv. sanacija, a u stvarnosti proširenje Grabovice pokrenuto je 2018. godine u mandatu HDZ-a, izdavanjem dozvole za taj zahvat kojem smo se dubrovački HNS i ja osobno žestoko protivili i izrazili to na brojne načine, od konferencija za medije, priopćenja do istupa na sjednicama gradskog vijeća. Za razliku od gospodina Capora kojeg se tada nije moglo ni vidjeti ni čuti, ali zato se, prigodno, dva mjeseca do izbora sjetio upravo teme otpada. 

S druge strane, u godinu i pol dana mog mandata u Čistoći pokrenuli smo niz projekata s ciljem povećanja stope odvojenog otpada pa smo između ostalog na odlagališta postavili spremnike za metal, uveli prikupljanje biorazgradivog otpada iz hotelskih kuća te krenuli s prodajom osim papira i ostalih vrsta odvojenog otpada. Upravo zbog velikog broja turista prvi u Hrvatskoj smo krenuli i s odvojenim prikupljanjem sitnog otpada putem Big Belly spremnika te smo otvorili prvo reciklažno dvorište u Dubrovniku i mobilno reciklažno dvorište u Mokošici. Podzemni spremnici postavljeni kraj tenis terena u Lapadu također su uključili i zasebne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, a u nasljeđe sam ostavila i idejni projekt za sortirnicu suhih reciklata za naše područje.

Kada nakon izbora preuzmemo vođenje grada, već u prvoj godini mandata planiramo niz projekata kako bismo smanjili količine miješanog komunalnog otpada i značajno povećali stopu odvojenog otpada. Dubrovnik će tada sigurno dobiti više lokacija s reciklažnim dvorištima kako bi ista bila dostupnija našim građanima, proširit ćemo mrežu podzemnih spremnika i za odvojeno prikupljanje otpada, ali i mrežu odvojenog prikupljanja biorazgradivog otpada i to prije svega u suradnji s našim ugostiteljima. Samo povećanje stope odvojeno prikupljenog otpada može osigurati jeftiniju i kvalitetniju uslugu našim sugrađanima te omogućiti značajno smanjenje odlaganja otpada na Grabovicu i zatvaranje iste. Zbog zdravlja naših sugrađana i naše djece, dužnost mi je bila prije četiri godine pokrenuti zatvaranje Grabovice, a sada će jedan od mojih prioriteta biti dovršiti taj posao.”

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *