Objavljeni novi podaci, pogledajte nevjerojatne brojke blokiranih građana i tvrtki

489

Krajem ovogodišnje veljače zbog neispunjenih osnova za plaćanje u blokadi je bio 262.760 građana, koji su za glavnicu i kamate dugovali ukupno 23,9 milijardi kuna te 18.854 poslovna subjekata, s ukupnim dugom od 8,66 milijardi kuna, objavila je u petak Fina.

Po podacima Fine, krajem veljače blokiranih građana bilo je 1.826 ili 0,7 posto manje nego krajem siječnja.

Blokirani su građani krajem veljače dugovali za glavnicu iznos od 17,24 milijarde kuna, što je za 155,8 milijuna kuna ili za 0,9 posto manje nego krajem siječnja.

Istodobno, dug građana po osnovi kamata iznosio je 6,6 milijardi kuna, što je u odnosu na siječanj manje za 57,96 milijuna kuna ili za 0,9 posto.

Ukupan iznos duga (glavnica i kamate) blokiranih građana tako je krajem veljače iznosio 23,9 milijardi kuna, što je za 213,7 milijuna manje nego krajem siječnja ove godine

Po podacima Fine, najveći iznos duga građana – 6,5 milijardi kuna (bez kamata) odnosio se na dug prema financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing i factoring društvima, osiguravajućim društvima, tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 37,8 posto.

Najveći, pak, broj građana, njih 103.175, ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Krajem veljače u blokadi je zbog duga većeg od milijun kuna bilo 1.534 građana, što je u ukupnom broju blokiranih građana udio od 0,6 posto, ali je njihov udio u ukupnom dugu građana znatno veći i iznosi 6,78 milijardi kuna ili 39,3 posto. Od 6,8 milijardi duga građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, najveći se dio duga odnosi na vjerovnike iz financijskog sektora – 3 milijarde kuna.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema građana s dugotrajno blokiranim računima donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja 2018., a u skladu s njime Fina je prestala postupati po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018., automatizmom se prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Na toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha na osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Broj blokiranih poslovnih subjekata 18,8 tisuća

Podaci Fine pokazuju i da je krajem veljače bilo blokirano 18.847 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za sedam pravnih osoba ili 0,04 posto manje u odnosu na siječanj.

Dug poslovnih subjekata na osnovi glavnice bio je 6,63 milijarde kuna, a pribroje li se tomu i kamate u iznosu od 2 milijarde kuna, ukupni je dug poslovnih subjekata krajem veljače iznosio 8,66 milijardi kuna.

Po podacima Fine, u blokadi je krajem veljače bilo 7.285 pravnih osoba s ukupnim dugom od 6,8 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 5,2 milijarde, a na kamatu 1,58 milijardi kuna.

U blokadi je bilo i 11.562 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovi glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 447,6 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba krajem veljače iznosio je 1,86 milijardi kuna.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *