Životna borba Matea Beusana: Skoro sam umro zbog kaktusa

630

Mateo Beusan ubo se u prst na kaktus, a potom je tim prstom dotaknuo mačji izmet pomiješan sa zemljom. Zbog infekcije je skoro umro, no još ga čeka nastavak borbe za šaku i prste. Strahuje da mu je kažiprst gotov, piše 24 sata.

Popularno “oko sokolovo’’ već šest mjeseci vodi borbu za život nakon bizarne infekcije koju je zaradio u vrtu svoje kuće.

68-godišnji Mateo Beusan pasionirani je uzgajivač kaktusa koje je donosio s brojnih putovanja još kao sudac i kontrolor. Brinući se o kaktusima, jedan ga je ubo u prst, a Beusan je tim prstom dotaknuo mačji izmet pomiješan sa zemljom. Za nekoliko sati više nije osjećao ruku i završio je na hitnom prijemu dubrovačke bolnice.

“Infekcija je bila toliko jaka da sam skoro umro. Da nisam odmah otišao u bolnicu, vjerojatno ne bih preživio. Infekcija je u par sati zahvatila cijelu ruku, došla je na 2.5 centimetra do limfnog čvora, da ga je zahvatila, danas vjerojatno ne bi ni pričali”, rekao je Beusan.

“Prva tri tjedna primao sam tri vrste antibiotika i tri infuzije svaki dan, potom dva tjedna dvije vrste antibiotika i dvije infuzije na dan, i na koncu zadnji tjedan po jedan antibiotik i infuziju. I tek tada sam se uspio riješiti bakterije”, dodao je.

No tu nije bio kraj njegovim mukama.

“Zbog tolikih doza lijekova poremetio mi se tlak, poremetio se rad srca…, ma, sve se iskompliciralo. Zbog toga sam i odgodio planiranu operaciju kralježnice u Dublinu koja me muči od 2000. godine, i zbog koje u zadnje vrijeme nisam mogao ni sjediti, ni putovati, i zbog koje je ‘oko sokolovo’ i otišlo u mirovinu. Evo, baš sam se jučer vratio kući iz Varaždinskih toplica, i ovdje ću nastaviti liječenje i terapije”, rekao je za 24 sata Beusan koji je spasio život i  ruku, a sada se bori za šaku i prste.

“Ruka mi je dugo bila u gipsu pa sam izgubio osjet u prstima. Četiri ću uspjeti nadam se vratiti u funkciju, ali peti, kažiprst, bojim se da je gotov. Na njemu mi je napravljena plastična operacija rekonstrukcije, ali uopće ga ne osjećam, i vjerojatno ga više nikad neću ni osjećati”, rekao je zabrinuto.

Iako su ga mačke i kaktusi umalo stajali glave, Beusan kaže da to neće utjecati na njegove navike u budućnosti.

“Mačke nisu moje nego susjedove, a ni kaktusa se neću riješiti, oni su moja ljubav. Samo ću biti pažljiviji i ubuduće koristiti rukavice. Moja impresivna kolekcija u najboljim danima imala je 146 različitih vrsta i zahtijevala svakodnevnu brigu. Svaki dan po dva-tri sata sam se brinuo o njima, a sa svakog putovanja kući sam donosio barem po jedan. Nije me bilo sram pozvoniti nepoznatim ljudima na vrata kad bih u njihovim vrtovima vidio kaktus koji nemam. I svi su bili ljubazni, nitko me nije odbio”, otkrio je.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *