Obnova dijela pločnika Gundulićeve poljane završit će do Uskrsa

348

Na Gundulićevoj poljani u tijeku je nastavak obnove dijela pločnika i arheoloških istraživanja ispod poljane. Radove sanacije vrijedne 315.320,00 kuna izvodi ugovorni izvođač Grada Dubrovnika za obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri tvrtka Građevinar Quelin d.d. iz Dubrovnika.

Zbog što manjeg ometanja svakodnevice građana, radovi su podijeljeni u faze. U ovoj fazi radova otvoreno je oko 100 kvadratnih metara pločnika, a nakon provedenih istraživanja, pločnik će se sanirati na način da će se nastojati očuvati što više starih ploča, sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Radovi na ovom dijelu završit će se do 21. travnja, a nastavak obnove predviđen je za jesen, po završetku turističke sezone. Grad Dubrovnik osigurao je za 2019. godinu 800.000,00 kn za sanaciju i obnovu pločnika u staroj gradskoj jezgri.

Ispod poljane nalaze se ostatci građevina koji datiraju u povijest prije velikog potresa 1667., pročelni zid ulice i ranija popločanja, što je nađeno i tijekom prethodne obnove dijela poljane 2015. Popločanja su bila od opeke složena na riblju kost, što su srednjovjekovne razine ulica u Dubrovniku. Ulica se pružala u smjeru sjever-jug.

Na dijelu koji se trenutno sanira, prije potresa bile su smještene stambene zgrade. U iskopima je trenutno vidljiv austrijski kanal iz 19. stoljeća, kao i obrisi pročelnog zida. Očekuje se pronalazak gospodarskih objekata koji su bili u prizemnom nivou te dubrovačkog odvodnog kanala uz palaču Ranjinu. Iskopi se rade do jednog metra dubine, a arheološka istraživanja potrajat će još desetak dana.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *