VLAHUŠIĆ: BAJKA KOJA JE POSTALA STVARNOST, PRESTAO SAM BITI ANDERSEN!

630

“Što kada Bajka postane Stvarnost

Na jučer održanoj Skupštini TZ grada Dubrovnika prikazani su rezultati prošlogodišnje sezone u kojoj je ostvareno 4.4 milijuna noćenja sa uključenim noćenjima nautičara, te 1.3 milijuna dolazaka.
Na skupštini je prikazano detaljno izviješće o navikama i potrošnji gostiju koju je za TZ grada napravljeno u sklopu istraživanja Tomas Dubrovnik za 2018. godinu. Prema tom istraživanju stacionarni gosti troše 170 eura dnevno, a kruzerski 60 eura dnevno.
Kada pomnožimo broj noćenja s dnevnom potrošnjom dobivamo iznos od 750 milijuna eura, te još 60 miljardi eura od potrošnje kruzerskih gostiju, što ukupno iznosi 810 milijuna eura. Istraživanjem nisu bili obuhvaćeni gosti iz nama susjednih općina , Konavala, Župe, Primorja koji često borave u Dubrovniku i troše znatne iznose novca u gradu, kao ni dnevni izletnički koji automobilima i autobusima nailaze na dnevne izlete. Također nije uključen ni prihod koji ostvaruje Zračna luka Dubrovnik, koja dovodi 85 % gostiju u grad, a smještena je u Konavlima.
Bez imalo greške možemo reći da su turisti u gradu Dubrovniku potrošili miljardu eura u protekloj 2018. Godini.

Kada sam u studenome 2012. Godine na Skupštini TZ grada Dubrovnika predastavio svoju, tzv Vlahušićevu viziju razvoja turizma od 2013 – 2020. Godine, upravo je potrošnja turista od jedne miljarde eura bila glavni cilj. U prilogu objave ima tekst sa dubrovnikneta, sa vrlo detaljnim prikazom prezentacije. Tada je to ocijenjeno kao neozbiljna bajka, a danas se pokazuje kao svakodnevnica.
Vizija je postala realnost, usprkos nezamislivim otporima koje su pružale lokalne političke stranke. Srušili su dva puta gradski proračun, srušili projekte poput terminala u gružu, trgovačkog centra na Iljinoj glavici, zaustavili izgradnju golfa na Srdju, napravili nered sa autobusima na Pilama.
Usprkos njima, Vizija se ostvaruje, jer dobre ideje, nitko zaustaviti ne može.” napisao je Andro Vlahušić na svom Facebook profilu

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *