ODNOS MOĆI SE PROMIJENIO: Banke u strahu, podcijenile su prava ljudi koji su uzeli kredite. Evo kako možete dobiti što su vam uzeli

173

Nedavnu odluku Vrhovnog suda prema kojoj svi koji su konvertirali kredit u euro imaju pravo na povrat novca, udruga Franak nazvala je povijesnom” i “kolosalnom”, dok s druge strane banke tvrde da igra još nije gotova te da će još dugo trajati i biti iscrpljujuća

Na kronologiju događaja u proteklih sedam godina, od podizanja kolektivne tužbe dužnika do nedavne odluke Vrhovnog suda, podsjeća portal Novac.hr.

Prilikom pokretanja kolektivne tužbe protiv osam banaka, prije točno sedam godina, Ilija Rkman iz udruge Potrošač na pitanje novinara boji li se bankarskog lobiranja, rekao je sljedeće: “Banke jesu moćne i imaju moćne odvjetnike, ali i mi imamo dva odvjetnička tima. Vjetar u naša jedra dat će i ulazak u EU jer će banke morati mijenjati pravila ponašanja u Hrvatskoj”.

Odnos moći se promijenio, sudstvo je slabo na populizam

Do danas se, piše Novac.hr, odnos moći sasvim promijenio i sada se banke boje lobiranja u pravosuđu, smatrajući da je sudstvo slabo na populizam i da često donosi odluke kojima se ne želi zamjeriti široj populaciji.

“Kada vam pod prozorom protestiraju dužnici i njihovi predstavnici održavaju konferencije za novinare, teško je ostati imun”, kazao je jedan bankar aludirajući na članove udruge Franak i Lex Franak proteklih mjeseci.

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *