Održan sastanak na temu plasmana neretvanskih mandarina na tržište

373

Župan Nikola Dobroslavic sa zamjenicom Žaklinom Marević, ravnateljicom RRA Dunea-e i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem održao je u četvrtak u Opuzenu sastanak na temu plasmana uroda mandarina na tržište s uzgajivačima mandarina, predstavnicima otkupnih centara, državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede Marijom Vučković, načelnicima i gradonačelnicima s područja doline Neretve te predstavnicima drugih relevantnih institucija.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako mu je drago što su se sastanku odazvale sve pozvane stranke te kako je svima u interesu da ovogodišnji urod mandarina pronađe svoj put do kupaca što je moguće brže i kvalitetnije.

Predstavnici proizvođača istaknuli su kako se ove godine očekuje urod do 50 tisuća tona mandarina. Kao jedan od glavnih problema istaknuli su nedostatak radne snage, a naglasili su kako su proteklih godina otkupljivači imali dobre uvjete te kako je većina novac uložila u svoje kapacitete. Istaknuto je kako je padom Agrokora neretvanska mandarina izgubila svoje mjesto na policama u četiri zemlje u okruženju.
Predstavnici proizvođača na sastanku su dodali i kako mandarina postaje jedina isplativa kultura koja ne može, poput primjerice lubenice, biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima iz Tunisa, Italije itd.
Napomenuli su i kako se dio proizvođača još uvijek ‘snalazi’ nakon što je prije nekoliko godina uslijed uvođenja sankcija izgubljeno rusko tržište. Kao rješenje, istaknuta je nužnost širenja tržišta na druge zemlje s obzirom da više od 80 posto mandarina ide u izvoz.

Na sastanku je rečeno i kako će prema sadašnjim pokazateljima ovogodišnja berba biti vrlo kvalitetna,  a tome pogoduje i mali broj prijavljenih jedinki voćne muhe.

Predstavnici otkupnih centara istaknuli su kako im veliki problem predstavlja nedostatak radne snage te kako su prisiljeni tražiti radnike u zemljama okruženja. Zatražili su pomoć u rješavanju dokumentacije u tu svrhu.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je resorni ministar Tomislav Tolušić na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice započeo razgovore na temu plaćanja doprinosa na sezonsku radnu snagu.
“Što se tiče potrebne dokumentacije za radnu snagu iz drugih zemalja molim vas da mi date sažetu podlogu, što vam je i koliko potrebno kako bi mogli reagirati kod Ministarstva rada”, rekla je državna tajnica Vučković.

Na sastanku je zaključeno kako će se formirati radna skupina sastavljena od predstavnika proizvođača, otkupljivača, Županije i predstavnika lokalne samouprave kako bi se problemi vezani za plasman uroda man riješavali u najkraćem mogućem roku.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *