Održana tematska sjednica Županijske skupštine na temu ”Stanje zdravstvenog sustava u županiji”

253

U Dubrovniku je u petak održana tematska sjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske na temu ”Stanje zdravstvenog sustava u županiji”, a koju je zatražila trećina oporbenih vijećnika predvođeni MOST-om. U ime predlagatelja, skupštini se obratio vijećnik Pero Jerković (MOST) koji je obrazložio njihova četiri prijedloga.

Zatražio je očitovanje odgovornih osoba o izostanku objavljivanja zapisnika sjednica tijela zdravstvenih ustanova kojima je osnivač i/ili vlasnik DNŽ, donošenje plana poticajnih mjera za povećanje broja zdravstvenih djelatnika u ustanovama kojima je vlasnik i /ili osnivač DNŽ te Izmjene i dopune Proračuna DNŽ kojima bi se predložila dodatna sredstva za specijalizacije, putne troškove, dodatak za odvojen život, za osiguranje stanova za liječnike te izgradnju Dnevne bolnice Metković.

Predloženo je i organizirati i uspostaviti dežurstva obiteljskih liječnika te pedijatara liječnika Domova zdravlja i koncesionara vikendom i blagdanima u dežurnim ordinacijama obiteljske medicine i pedijatrijskim ordinacijama te organizirati i uspostaviti rad turističkih ambulanti.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako stanje u zdravstvu nije kakvo pojedinci žele prikazati te istaknuo su ovakvi prijedlozi neupotrebljivi, u prvom redu jer je veliki dio već ostvaren.
”Stanje u zdravstvu nije onakvo kakvo inicijator ove sjednice prikazuje. Dubrovačko-neretvanska županija je osnivač OB Dubrovnik, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu s više punktova, više Domova zdravlja. U zdravstvu je zaposleno 1868 osoba od toga 1164 medicinskog osoblja i 285 liječnika. Zdravstvo se financira iz sredstava prikupljenih za tu namjenu, kroz HZZO, iz državnog i župnijskog proračuna, EU fondova. Prosječno godišnje izdvajanje Dubrovačko-neretvanske županije za zdravstvo je 15.5 milijuna kuna, a od 2011. godine utrošeno je više od 120 milijuna kuna.
Sve naše ustanove posluju uredno, bez gubitaka. U Domu zdravlja Metković smo imali poteškoća, ali to je riješeno. Ostaje nam OB Dubrovnik s naslijeđenim dugom i dugom koji nastaje zbog nedovoljnog limita na mjesečnoj razini. Dug bolnice je trenutno 177 milijuna kuna i to ne može niti treba riješiti Županija”, rekao je župan te nastavio:

”Mi imamo veoma kvalitetno zdravstvo, imamo stručne i predane liječnike i medicinske sestre. Imamo i izazova i poteškoća, prvenstveno zbog zemljopisnog položaja županije. Udaljenost do bolnice je prevelika, a do prvog KBC-a udaljenost je prevelika. Imamo izražen manjak liječničkog osoblja, prvenstveno u OB Dubrovnik. S druge strane ulažemo velika sredstva. U deset godina samo od Županije nabavljeno je 41 novo vozilo, potom Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, opremanje ambulanti, završava se projekt OHBP vrijedan 27 milijuna kuna, u tijeku je projekt Dnevne bolnice u Dubrovniku kao i one u Metkoviću. Uspostavili smo turističke ambulante, dodijelili smo jedan stan na korištenje OB Dubrovnik i zajedno s Gradom tražimo način za rješavanje stambenog pitanja za liječnike. Stipendiramo studente za liječnička zanimanja, ove godine smo imali deset stipendija za liječnike. Također, nije točno da nemamo specijalizacija, ove godine imamo 74 specijalizacije iz OB Dubrovnik i još po nekoliko s Domovima zdravlja. Kroz sezonu imamo uspostavljenu hitnu medicinsku helikoptersku službu. Dežurstva u Opuzenu su krenula, nabavka opreme za Metković. Znamo koje probleme naše zdravstvo ima i s Ministarstvom smo u trajnom kontaktu. Inzistiramo da se riješi status dugovanja OB Dubrovnik i da se utvrdi realan limit za usluge koje bolnica pruža i kako se ne bi stvarali novi dugovi. Ministarstvo će rješavati ove dugove, građani ne moraju strahovati da će ostati bez lijekova. Činjenica je nažalost da liječnik ide radije raditi u osijek nego u Dubrovnik jer je ovdje skuplji život”, rekao je župan.

”Što se tiče prijedloga zaključaka inicijatora sjednice, oni su neupotrebljivi. Tražite očitovanje župana o nečemu što nije obveza ili što je već izvršeno. Ne može se tražiti da Skupština naloži županu uspostavu dežurstava vikendom i nedjeljom kad ona već postoje. Ne može se tražiti da Skupština naloži županu osnivanje turističkih ambulanti kad one već postoje deset godina. Pa ja sam ih zatekao kad sam postao župan i naravno da smo ih održavali.Nadam se da će Skupština pristati na osnivanje kliničkih odjela, stimulaciju liječničkih zanimanja, uspostavu trajne helikopterske službe. Apeliram da se stvaramo ozračje napada na liječnike i medicinske sestre, pustimo te ljude da rade na miru i da građanima pruže zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju”, kazao je župan Dobroslavić.

Na kraju rasprave vijećnik Pero Jerković povukao je Mostove prijedloge, a većinom glasova prihvaćen je Zaključak koji je podnio župan Dobroslavić, a na koje je pozitivno mišljenje dao i Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb.

”Zaključak o stanju zdravstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji,

Zdravstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na visokoj je razini, liječnički kadar je stručan i predan svom pozivu, također i medicinske sestre. Opća bolnica, kao stožerna zdravstvena ustanova, domovi zdravlja, Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo, Specijalna bolnica Kalos i ljekarne su dobro organizirane i opremljene ustanove, o čemu brinu Ministarstvo zdravstva, HZZO i Županija uz sve veće uključivanje jedinica lokalne samouprave.

Županija je u suradnji s Ministarstvom zdravstva trajno radila i radi na povećanju zdravstvenog standarda iznad onog propisanog u RH te su tako realizirani ili su u tijeku brojni projekti kao što su: Odjel za palijativnu skrb u Općoj bolnici, palijativna služba u domovima zdravlja Dubrovnik i Metković, Centar za djecu s poteškoćama u razvoju, Objedinjeni hitni bolnički prijam u OB Dubrovnik, Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću, brojna ulaganja u dogradnju i opremu domova zdravlja, Hitne medicinske službe, Zavoda za javno zdravstvo, specijalne bolnice Kalos, sezonska helikopterska služba itd.

Stupanjem na snagu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti Ministarstvo je omogućilo uvođenje dva dodatna dežurstva preko vikenda, u Neretvanskoj dolini i na Korčuli što se već provodi. Pokrenuta su gostovanja liječnika specijalista Opće bolnice u Domu zdravlja Metković kao prethodnica Dnevne bolnice. U Metkoviću se na inicijativu građana i liječnika nabavlja i dodatna oprema iznad medicinskog standarda.

Postoji, dakako potreba i prostor za daljnja unaprijeđenja, posebno s obzirom na nepovoljni zemljopisni položaj županije, na manjak liječnika u Općoj bolnici, kao i na naslijeđena dugovanja Opće bolnice Dubrovnik.

Stoga Skupština podupire inicijative Županije prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-u za rješavanje posebno sljedećih prioriteta zdravstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji:

  1. Podmirivanje dugovanja Opće bolnice Dubrovnik i stvaranje uvjeta za poslovanje ove ustanove bez gubitaka
  2. Uspostavljanje kliničkih bolničkih odjela za one odjele koji ispunjavaju uvjete, kao korak prema mogućoj kliničkoj bolnici, što će jačati kadrovsku osnovicu u bolnici
  3. Iznalaženje sustava stimuliranja liječničkih zanimanja u područjima koja trpe manjak stručnih kadrova, a to je svakako područje ove županije, kao i sprječavanje odljeva liječnika, posebno specijalista u kliničke bolničke centre
  4. Uspostava stalne Hitne helikopterske službe sa sjedištem u Neretvanskoj dolini koja će skratiti vrijeme prijevoza do bolnice posebno za Neretvansku dolinu i otoke.

Pozivaju se gradovi i općine da se i nadalje, po mogućnosti i više, uključuju u rješavanje izazova zdravstva u skladu s proračunskim mogućnostima, s naglaskom na stambeno zbrinjavanje medicinskog osoblja.”

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *