OLIMPIJSKA LJEPOTICA / Svečano otvorena sezona na Bjelašnici

181

Uz prigodan zabavni program na Bjelašnici otvorena je zimska sezona na ovoj bosanskohercegovačkoj olimpijskoj planini.

Ove godine zimska sezona počela je s brojnim realiziranim projektima, a izdvojili su osvjetljenje staze Kolijevke koja će u okviru manifestacije “Winter Party” biti puštena u rad za noćno skijanje, a za posjetioce olimpijske ljepotice otvorena je i ski staza, ali i ski lift sa četverosjedima.

Olimpijska planina. Mjesto gdje su se na 14. Zimskim olimpijskim igrama u alpskom skijanju natjecale same legende skijaškog sporta, ili pak 1985., kada je bila domaćin utrke Svjetskog kupa u skijanju. Sve to je Bjelašnica.

Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva. Na najvišem dijelu planine, visokom 2.067 m, podignuta je značajna meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena točka u Bosni i Hercegovini. Srednja godišnja temperatura iznosi samo 0,7 °C, zbog izrazito niskih zimskih temperatura.

Skijalište ima realno deklariranih oko 10 km skijaških staza, koje se protežu od 1.250 do 2.067 mnv. Staze su pretežno crvenog karaktera, s ponešto plavih staza te su označene odgovarajućom bojom i brojem. Staze na vrhu su ogoljene i djeluju kao da je riječ o visokim Alpama, dok one na sredini i dnu prolaze kroz gustu borovu šumu. U slučaju dobre zime i obilnih snježnih padalina, zbog snijega na borovima ugođaj može biti zaista idiličan.

Velika prednost skijališta je mogućnost noćnog skijanja. Noćno skijanje se održava na odlično osvijetljenoj stazi, koja se poslije dnevnog skijanja odmah priprema za noćno i ako nema velike gužve užitak je zajamčen.

Najbolje vrijeme za skijanje, kao i na većini skijališta iz ove regije, je krajem veljače i početkom ožujka. U tom periodu ima najviše akumuliranog snijega, nije odveć hladno, a dani su ipak nešto duži, pa moguće duže uživanje u sniježnim radostima.

Kako bi maksimalno uživali u ovoj bosanskoj ljepotici preporučamo Hotel Bjelašnicu koji Vam pruža  luksuz u srcu planine Bjelašnice –  u podnožju veličanstvenog planinskog krajolika koji sve svoje posjetitelje ostavlja bez daha.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *