Opozivi proizvoda sve su češći, koji su najčešći razlozi i odakle ta hrana dolazi

122

Znatno manji broj proizvoda koji je opozvan s tržišta bio je podrijetlom iz Hrvatske i to samo četiri slučaja, u odnosu na ostale države.

Sve češće čitamo kako se s tržišta povlače proizvodi i potrošače se obavještava da ih ne konzumiraju ili vrate u prodavaonicu i dobiju povrat novaca – od hrana za ptice, ribe, mesa i mesnih prerađevina, sladoleda, voća i povrća, kava i čaja, grickalica, orašastih plodova, pekarskih proizvoda ili pak plastičnih artikala. Gotovo da i nema prehrambene kategorije koju nakon kontrola koje provodi Državni inspektorat i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nije zadesio opoziv.

Koji su najčešći razlozi opoziva, koje kategorije dominiraju i kako se kreću brojke u usporedbi s lanjskima saznali smo od HAPIH-a

Tijekom 2022. godine opozvano je 59 proizvoda s tržišta od čega je najviše opoziva bilo iz kategorija ‘Gotova jela i grickalice’ i to devet proizvoda te ‘Voće i povrće’ s osam proizvoda. Slijede kategorije ‘Materijali u kontaktu s hranom’ u kojoj je opozvano sedam proizvoda,’Kakao, proizvodi od kakaa, kava i čaj’ i ‘Orašasti plodovi i njihovi proizvodi, sjemenke’ s po šest proizvoda te ‘Žitarice i pekarski proizvodi’s  pet opozvanih proizvoda. U istom razdoblju prošle godine opozvano je 60 proizvoda, a s tržišta Hrvatske 2021. godine ukupno je opozvano 116 proizvoda.

“Najčešći razlozi za opoziva bili su utvrđeno prisustvo rezidua pesticida i to u 21 slučaju, posebice etilen oksida i 2-klor etanola”, ističu iz HAPIH-a.

Kako kažu iz HAPIH-a, slijede prisustvo povećane količine kemijskih kontaminanata koje je bilo razlog povlačenja proizvoda u 13 slučajeva i to najčešće zbog tropanskih alkaloida i cijanida.

Sljedeće na listi je prisustvo patogenih mikroorganizama, u devet slučajeva), dok su nisko na listi prisustvo alergena, povećane količine mikotoksinai migracija kemijskih kontaminanata (olova, kadmija i aromatskih amina) iz materijala u kontaktu s hranom ) – svaka kategorija s po tri slučaja.

“Znatno manji broj proizvoda koji je opozvan s tržišta bio je podrijetlom iz Hrvatske i to samo četiri slučaja, u odnosu na ostale države. Najveći broj opozvanih proizvoda bio je podrijetlom iz Njemačke iz koje je opozvano 12 proizvoda, Kine koja ih broji sedam te, Tajlanda i Belgije s po pet svaki”, poručuju za kraj iz HAPIH-a.

Poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *