OTKRIVANJE SPOMEN PLOČE PAVU URBANU: Svoj život zamijenio je za istinu i svjedočanstvo

935

Pavo Urban se uključio u Domovinski rat 29. rujna 1991. Bio je ratni snimatelj i mnoge njegove snimke voljenog mu rodnog grada obišle su svijet. Ludilo koje nam je pripremio agresor, ostalo je zauvijek ovjekovječeno. Poginuo je 6.12.1991. na svome Stradunu fotografirajući razaranje.
Pokopan je na groblju Boninovo u Dubrovniku. Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata.

Danas se u Luži, na mjestu Pavove pogibije otkrila spomen ploča. Za vječni spomen i u čast mladog fotografa zahvaljujući kojem je istina obišla svijet.

Na otkrivanju spomen ploče bili su nazočni njegovi roditelji Mirjana i Vlaho te sestra Ljubica, kao i predstavnici grada, županije i izaslanica predsjednika Vlade Marija Vučković.

-Ovo obilježje od danas bit će trajan spomen na Pava, koji je prije trideset godina dao najvrijednije što je imao, svoj život. Zamijenio ga je za istinu i svjedočanstvo, za patnju poslanu iz Grada u svijet, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Potom se okupljenima obratio i župan Nikola Dobroslavić.

-Ovo je veliki dan za Dubrovnik. Dan kada je zaustavljena agresija na Dubrovnik, ali i dan velikih žrtava i velikog razaranja. Ovaj grad branio se srcem na Srđu, Belvederu, Strinčjeri, Sustjepanu. Branio se i ljubavlju i potporom naših građana, našim službama, ali se branio i dokumentiranjem svirepe, nemilosrdne agresije prema ovoj ljepoti, ovom Gradu, baštini UNESCO-a. To dokumentiranje je najjasnije u djelu pokojnog Pava, na čemu smo mu vječno zahvalni. Istina o Domovinskom ratu je važna, pogotovo kad vidimo kako i danas postoje neistine o napadu o Dubrovnik.

-Pozdravljam vas u ime velikog prijatelja Dubrovnika, premijera Andreja Plenkovića, uvodno je kazala ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

-Neki su ljudi kratko na zemlji, a velika je i vječna njihova ostavština. Takva je ostavština dubrovačkog branitelja i nadarenog umjetnika Pava Urbana, dodala je Vučković.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *