Otvoren 11. Korčulanski barokni festival

780
Jedanaesto izdanje Korčulanskog baroknog festivala svečano je otvoreno u petak, 2. rujna 2022. godine, izvedbom barokne Moreške u suradnji Kulturnog umjetničkog društva Moreška i Hrvatskog baroknog ansambla, pod ravnanjem dirigenta Ivana Josipa Skendera. Tradicionalno, ovaj romantični bojni ples s mačevima obilježio je početak još jednog korčulanskog baroknog rujna nastupom u Ljetnom kinu Korčula.
Čast prvog ovosezonskog koncerta pripala je britanskom orkestru Academy of Ancient Music koji je davne 2012. godine otvorio i prvo izdanje Festivala. Bojan Čičić, hrvatski violinist i umjetnički ravnatelj AAM-a, ovom je prilikom u program uvrstio i suitu iz Purcellove Dioklecijanove povijesti, koju je orkestar izveo i na svom prvom nastupu na KBF-u. Uz orkestar nastupila je i renomirana hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić koja je s njima izvela i neke od najljepših arija engleskih baroknih velikana Handela i Purcella. Ponovni nastup ovog svjetski hvaljenog britanskog baroknog orkestra pred punom Katedralom sv. Marka u Korčuli publici je predočio sliku u kojoj će se i nastaviti Festival.
U pretprogramu Festivala predstavljeno je novo LD čembalo, napravljeno u Korčuli po narudžbi osnivatelja i glavnog pokrovitelja Festivala – Michaela Unswortha. Ovo drugo korčulansko čembalo, iz radionice Zlatka Pavlinića i Mihovila Depola predstavljeno je publici u četvrtak, 1. rujna 2022. godine u Crkvi Svih svetih u Korčuli. Zlatko i Mihovil opisali su proces izrade čembala, dok su mu prvi koncertni nastup pružili čembalisti Pavao Mašić i Aapo Häkkinen, a uz njih je nastupila i violinistica i umjetnička ravnateljica Festivala, Laura Vadjon. Za čembalom je zasvirala i petnaestogodišnja beogradska glazbenica – Iskra Dilkić, za koju je prije godinu dana izrađeno prvo čembalo iz ove radionice.
Hrvatski barokni ansambl, rezidencijalni ansambl KBF-a, u subotu, 3. rujna 2022. godine, održao je koncert u Katedrali sv. Marka te publiku oduševio programom posvećenim baroknom velikanu Johannu Sebastianu Bachu. Na programu se našao i Peti brandenburški koncert, u spomen na prvi nastup ansambla na Festivalu. S HRBA-om je nastupila i mlada sopranistica Nikolina Hrkać, koja je izvela kantatu Jauchzet Gott in allen Landen te svojim nastupom zaslužila gromoglasni aplauz korčulanske publike. HRBA je isti koncert izvela i dan nakon u Crkvi sv. Josipa u Veloj Luci te time nastavila dugogodišnju suradnju Festivala i ovoga gradića.
Vikend smo završili senzacijom na dva čembala – nastupom hrvatskog čembalista Pavla Mašića i finskog Aapa Häkkinena, koji su u ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine u Crkvi sv. Nikole u Korčuli publici približili punu koncertnu mogućnost čembala – djelima Solera, Couperina, Rameaua, D’Agincourta, J.S. Bacha i C.P.E. Bacha.
U drugi festivalski tjedan ulazimo nastupom mladog Trija Adriatica kojega čine Helga Korbar (violina), Mauro Colantonio (viola da gamba) i Franjo Bilić (čembalo). Trio će program posvećen zvonima Upon the Bells izvesti u dvorištu bivšeg dominikanskog samostana u Vignju te u dvorištu Palače Arneri u Korčuli. U četvrtak nas na otočiću Vrniku očekuje španjolska flamenco senzacija ORIGEN, a u subotu klavirski recital Aljoše Jurinića u Katedrali sv. Marka u Korčuli.
Veselimo se susretu s vjernim, ali i novim publikama te nastavljamo s baroknim rujnom na predivnoj Korčuli!Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *