PEMO IZVAN ZAKONSKIH REGULA: Od 15. rujna ne radi nedjeljom!

532

Već se pisalo po medijima, a od danas je i službeno – Pemo ne radi nedjeljom. Naime postojat  će određene trgovine koje će biti na usluzi potrošačima nedjeljom, a prema riječima direktora Pema Nikole Butigana, djelatnice koje budu radile taj dan bit će plaćene kako zakon RH i nalaže rad nedjeljama te će imati jedan dan u tjednu slobodno.

-Od 15.9. uvodimo nove promjene i inovacije u naše poslovanje. Pemo u Dubrovniku posluje preko 20 godina, točnije 23 godina. Danas postoje 33 butige, 267 zaposlenika i prihodi od 320 000 000 kuna.  Ovaj iskorak se odnosi na društveno odgovorno poslovanje koje samo po sebi predstavlja jedan koncept kojim poduzeća dobrovoljno rade dodatne vrijednosti neovisno o zakonskim regulama, na način da u svoje poslovanje implementiraju dobrobit kako za okoliš i zajednicu tako i za naše zaposlenike – kazao je Nikola Butigan, direktor Pema. 

Također  Butigan je kazao da su u razgovoru sa svojim zaposlenicima pokušali vidjeti što je za njih bolje, a sve kako bi se poboljšali radni uvjeti te kvaliteta i standard života. 

-Proveli smo interni upitnik na koji se odazvalo 87 posto zaposlenika. Pitanja su bila tipa što misle o radu nedeljom izvan sezone,  misle li da bi svaka nedjelja trebala biti neradna, te njihove prijedloge za poboljšanje njihovog statusa unutar tvrtke te poboljšanja koji bi se odnosio na njihov život – kazao je Butigan.

Prema rezultatima ankete čak 83 zaposlenika su podržala tu inicijativu. Njihov prijedlog je da se butige zatvore nedjeljom  najvećim dijelom od 1.rujna do 1.svibnja. 

-Tu želju smo uvažili i od 15.rujna krećemo s novim radom s tim da ćemo zatvoriti otprlike 16 trgovina koje uopće neće raditi nedjeljom, a vodili smo brigu i potrošačima pa smo regionalno razmjestili te trgovine da naši potrošači ipak imaju gdje kupovati – kazao je ponosno Butigan. 

Koliko je bitan slobodan dan kazala nam je i zaposlenica Pema. 

-Za mene nerad nedjeljom znači obiteljski dan, poći na misu, zajedno objedovat te eventualno prošetat. Taj dan smo svi doma i taj slobodan dan mi puno znači – bila je kratka i jasna Biljana Bender. 

Novinarima se na press konferenciji obratila i katehistica Angelina Tadić.

-Kultura nedjelje postoji u našem narodu i to treba čuvati i njegovati baš kao što čuvamo i materijalnu baštinu. Od 2011. godine postoji i Europski Savez za nedjelju. Naglašavaju na razini cijele Europe vrijednosti nedjelje u smislu da je važna za zdravlje zaposlenika, te je važno poštivati privatni život svog zaposlenika, ali i da održavaju socijalne kontakte – kazala je Tadić, te za kraj kazala: 

-U RH u dva navrata se pokušala uvesti slobodna nedjelja 2004. i 2009. godine te je jedno vrijeme to išlo. Međutim više istance su taj zakon povukle, oborile tako da od toga nije bilo ništa. Zato mi je drag ovaj primjer Pema kojeg imamo u našoj sredini zapravo istaknuti kao jedan od načina kako se te stvari mogu rješavati. Njih zakon ne prisiljava na slobodnu nedjelju, ali su se sami odlučili da je to dobro za njihove djelatnike. Nadam se kako će to postati jedan primjer kako se u drugim sredinama može nešto učiniti za djelatnike ili djelatnice, jer budimo iskreni najviše zaposlenih osoba u trgovinama čine zapravo žene.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *