Piloti, stjuardese i mehaničari ODBILI pregovore: Sprema li se štrajk u Croatia Airlinesu?

82

Prekinuti su pregovori o kolektivnom ugovoru između sindikata Croatia Airlinesa i Uprave, doznaje potral 100%. Najavljen je proces mirenja, što ostavlja mogućnost i za štrajk. Situacija nije nimalo bajna jer, ukoliko do njega dođe, štrajk bi se mogao dogoditi baš uoči turističke sezone.

Iako su za pregovarački stol sjeli početkom svibnja, od zaposlenika aviokompanije neslužbeno doznajemo da od dogovora s Upravom neće biti ništa. Iz ministarstva mora prometa i infrastrukture navodno su najavili imenovanje Uprave idući tjedan.

Navode o zastoju u pregovaračkom procesu potvrdili su nam i iz Croatia Airlinesa: “Uprava Croatia Airlinesa je inicirala nastavak pregovora, sindikati su ustrajali u svojim zahtjevima, no došlo je do zastoja u pregovorima i najavili su postupak mirenja. Ako postupak završi neuspješno, postoji zakonski temelj za pokretanje štrajka. No, naglašavamo da kompanija o najavljenom postupku mirenja nije zaprimila nikakvu službenu obavijest”, rekao nam je glasnogovornik aviokompanije Davor Janušić.

Stari je kolektivni ugovor istekao prije 17 mjeseci, ali su njegove odredbe i dalje na snazi. U sklopu mirenja konstatiralo bi se da nema mogućnosti za sklapanje kolektivnog ugovora, što bi onda bio osnovani razlog za štrajk.

Sindikati pilota su nedavno u otvorenom pismu upozoravali kako je Uprava odgovorna za katastrofalno stanje u koje je aviokompanija dovedena, da Vlada već više od godinu dana ne uspijeva imenovati Upravu Croatia Airlinesa na puni mandat, da piloti i mehaničari masovno odlaze, te da se neplanski unajmljuju avioni i rade veliki troškovi kompaniji.

I sve to moglo bi se dogoditi u trenutku kad se iz Croatia Airlinesa hvale odličnim rezultatima. Danas su poslali priopćenje u kojem navode da je u svibnju zabilježen rekordni broj putnika u povijesti kompanije, te da je ostvareni porast broja putnika u svibnju 2018. godine u odnosu na svibanj 2017. iznosio 9 posto.

U priopćenju nadalje piše da je prvi put od 1992. godine zabilježeno više od 200.000 putnika tijekom mjeseca svibnja, čime je Croatia Airlines već dostigao razinu putničkog prometa koja se inače bilježi u jeku turističke sezone, odnosno u razdoblju od lipnja do listopada.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *