PLENKOVIĆ U DUBROVNIKU: Hoćemo li čekati da u ovoj županiji izbije 500 novih zaraženih? U tom slučaju doći će do prekida sezone!

623

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković stigao je danas u Dubrovnik kako bi nazočio Dubrovnik Forumu 2021., a iskoristio je i priliku te prisustvovao na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije koja se održala u hotelu Adria. Premijer je članovima stranke čestitao na ostvarenim rezultatima na nedavno održanim lokalnim izborima.

-Forum će sigurno pridonijeti brojnim temama koje su aktualne u međunarodnim odnosima. Iskoristili smo prigodu i da se sretnemo s članicama i članovima županijskog odbora HDZ-a ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kako bi im čestitali na pobjedničkim rezultatima ostvarenima na lokalnim izborima koji su održani prije nešto više od mjesec dana te smo razgovarali i o najvažnijim temama koje su bitne za razvoj Dubrovačko-neretvanske županije te najavili vrlo skoro, konačno povezivanje svih dijelova konstrukcije Pelješkog mosta čime ćemo spojiti jug Hrvatske s ostatkom zemlje. To je jedan od strateških projekata za koji su se posebno zalagali  župan Dobroslavić, gradonačelnik Franković, predsjednik kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednik županijske organizacije HDZ-a, Branko Bačić. Uvjeren sam da će taj projekt u cijelosti promijeniti način života brojnih naših kolega i sugrađana Dubrovačko-neretvanske županije., kazao je uvodno Andrej Plenković.

Osvrnuo se i  na proces cijepljenja

-Dubrovnik je jedna od naših glavnih turističkih destinacija. Hrvatska je turistička zemlja i pretpostavljam da je logična ambicija turističke zemlje da boravak u Hrvatskoj bude siguran za sve posjetitelje. Boravak može biti siguran samo ako koristimo alate koje imamo, a to je cjepivo, kazao je premijer.

Recimo, na Malti, koja ima oko pola milijuna stanovnika, cijepljeno je više od 80 posto stanovništva. Zašto su to napravili? Napravili su to zato kako bi se njihovi gosti osjećali sigurno i ne trebaju se misliti da ako ostanu tjedan ili dva hoće li se vratiti natrag bolesni. To je dosta logična, lako shvatljiva i lako branjiva politika. Oni jesu sto posto turistička zemlja, dok smo mi nešto malo manje u različitim krajevima, ali ne oklijevaju i daju povjerenje struci i liječnicima, znanosti  te se štite od bolesti koja je smrtonosna. Diljem svijeta je  umrlo oko 4 milijuna ljudi, u Hrvatskoj nešto više 8 200, a oko 34 milijarde kuna direktnih gubitaka, troškova za državni proračun nas je koštala ova pandemija. Meni se čini da smo mi kao Vlada reagirali brzo, učinkovito i munjevito, a temeljni cilj mene kao premijera, ali i cijele Vlade nam je bio da izbjegnemo socijalnu frakturu. Što bi se dogodilo da samo stajali sa strane i pustili da tvrtke idu u stečaj, da radnici i ostanu bez posla i da obitelji ostane bez sredstava za svoju egzistenciju? Ništa od toga se nije dogodilo. Naprotiv, zahvaljujući potezima koje smo mi povlačili, Hrvatska danas ima više zaposlenih nego prije covid krize, radnici su dobili plaće, a poslodavci su ostali na nogama. Isplatili smo više od  11. 7 milijardi kuna za plaće i oprostili preko 6 milijardi kuna doprinosa i poreza, pokrivali fiksne troškove, našli sredstva za povoljne kredite, napravili sektorske programe i pripreme  i pritom osigurali zaista više nego dovoljne količine cjepiva. Napravili smo sve pretpostavke kako bi zaštitili hrvatske građane, a to je naša temeljna zadaća.

Nemamo drugoga rješenja. Ovako možemo čekati da sutra ili preksutra izbije žarište tu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, da izbije 500 novih slučajeva, da Koch institut u Njemačkoj to primijeti i da onda bude crveno svjetlo? Onda ide odluka stručnjaka, odluka njihovih tijela koja donesu odgovarajuće preporuke za njihove građane. U tom slučaju će doći do prekida sezone. Je li to u interesu bilo kome tko želi napredak Hrvatske u ekonomskom, financijskom, zdravstvenom smislu? Ja bih rekao da nije. Sve pretpostavke su tu, svi alati su tu, švedski stol cjepiva je tu, možete birati koje god hoćete cjepivo. Onaj tko želi doprinijeti boljitku zemlje u svakom od ovih aspekata , kad tad će napraviti  taj korak, a činimo sve da taj korak olakšamo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *