PLOČE: Zasađene česmine na rivi, slijedi prva faza uređenja hortikulture na školskom trgu

200

Dovršena je sadnja 22 stabla česmina na pločanskoj rivi. Nova stabla detaljno su pregledana po dolasku u Ploče, gdje su došla iz rasadnika u Italiji. Nakon što je ustanovljeno da su ispravno uzgajana, odgovarajućih karakteristika, uz nadzor stručnjaka djelatnici Komunalnog pristupili su sadnji u ranije pripremljene arle. 

Stabla su prosječne visine od oko 4,5 metra, širine debla 35-45 centimetara, a godišnje mogu narasti 30 do 60 cm. Ranije su završeni radovi na instalaciji sustava za navodnjavanje kojeg čine 88 komada statičkih pop-up rasprskivača koji su namijenjeni za zalijevanje travnjaka u žardinjerama te za zalijevanje česmina.

Česmina, odnosno hrast crnika, autohtona je mediteranska vrsta čiji je izbor definiran u sklopu prošle godine izrađenog velikog hortikulturnog projekta koji obuhvaća ozelenjavanje više zapuštenih zelenih zona u Pločama. 

„Riva već danas izgleda drugačije i ljepše, a za par godina kad stabla još uzrastu, zasjat će u punom sjaju. Teška srca smo se rastali s palmama, ali to je bila racionalna i dugoročno održiva odluka. Vjerujem da je pitanje dana kada će i ove česmine srasti s vizurom grada i postati dio njegovog identiteta. Iako posađena s malom odgodom, nismo htjeli pristati na robu s greškom i dovesti u pitanje kako će jednom izgledati ovaj drvored. Ambiciozno pristupamo ozelenjavanju grada i moj stav je da stabala i zelenila nikad dovoljno, zbog čišćeg zraka, bolje kvalitete života i konačno, estetike. Sljedeća na redu je prva faza hortikulturnog uređenja školskog trga, što će se dogoditi u narednim tjednima“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Projekt ozelenjavanja i uređenja javnih površina, kroz koji je uređena riva, sufinancira se odobrenim sredstvima  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od gotovo 400.000 eura, kojima se sufinancira 80% troškova projekta provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama i kroz koji će se grad oplemeniti sa 6000 novih sadnica i 4 kilometra sustava za navodnjavanje.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *