PODIGNUTA OPTUŽNICA: ”Životinje teško zlostavljali, nanosili im nepotrebne boli i izlagali ih nepotrebnim patnjama”

7287

Prošla je godina i pol dana otkad je u lokalnim, ali i nacionalnim medijima odjeknula vijest kako su na Žarkovicu uz pratnju policije došli veterinarski inspektori. Naknadno se saznalo da su došli zbog zaprimljene anonimne prijave zbog držanja životinja u nehumanim uvjetima u azilu i pronevjere sredstava, odnosno nenamjenskog trošenja sredstava.

Tako je 8. lipnja 2022. godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska uputila priopćenje za javnost u koje navode kako se dotadašnjim kriminalističkim istraživanjima, Anica Sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik sumnjiči za više kaznenih djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta, odnosno za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprave, neisplatu plaća i povredu prava iz socijalnog osiguranja, o čemu smo pisali OVDJE.

Odvjetnica DZZŽ Viktorija Knežević uputila je priopćenje za medije u kojem je istaknula kako Anica Sambrailo nije sebi priskrbila ni lipe u ovih dvadeset i nešto godina, a cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

Niti mjesec dana kasnije, odnosno 1. srpnja, policija izvještava kako se volonteri Društva za zaštitu životinja sumnjiče za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja, o čemu možete čitati OVDJE, a na koje je odvjetnica DZZŽ Viktorija Knežević reagirala na svom Facebook profilu, o čemu smo pisali OVDJE.

U rujnu 2022. godine uputili smo upit Općinskom državnom odvjetništvu. Zanimalo nas je u kojoj fazi je kriminalističko istraživanje u tijeku te jesu li predviđene kakve mjere opreza. Njihov odgovor donosimo u nastavku:

U svezi Vašeg upita od 28. rujna 2022. obavještavamo Vas kako Općinsko  državno odvjetništvo u Dubrovniku još uvijek provodi istraživanje u kaznenom  predmetu protiv dvoje državljana Republike Hrvatske (rođeni 1969. i 1979.), zbog kaznenih djela iz čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona.  

U navedenom predmetu nisu određene mjere opreza.  

Od kraja svibnja 2022. afera Žarkovica se iz dana u dan zahuktava, negativni komentari se ne prestaju nizati i traži se krivac za učinjeno. U ovih godinu dana, gotovo svi psi sa Žarkovice su ili trajno udomljeni ili se nalaze na privremenim smještajevima u udrugama u Hrvatskoj i Europi, dok preostalih 30-tak pasa čeka da Veterinarska inspekcija izda odobrenje za rad privremenom azilu na Grabovici koji je nedavno završen. Budući da je prošla godina dana, a problem rješenja azila u Dubrovniku je pri kraju, uputili smo novi upit Državnom odvjetništvu. Zanimalo nas je jesu li kriminalistička istraživanja završena, ako nisu u kojoj su fazi.

U vezi s Vašim upitom obavještavamo Vas kako slijedi: 

  1. protiv S. S. (rođ. 1969.) i T. V. (rođ. 1979.) ovo državno odvjetništvo je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu pred Općinskim sudom u Dubrovniku zbog kaznenog djela protiv okoliša – ubijanje ili mučenje  životinja iz čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona; 
  2. protiv A. S. (rođ. 1968.) ovo državno odvjetništvo je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu pred Općinskim sudom u Dubrovniku zbog jednog produljenog kaznenog djela protiv imovine – pronevjere iz čl. 233.  st. 2. u vezi sa st. 1. sve u vezi s čl. 52. Kaznenog zakona u stjecaju s jednim produljenim kaznenim djelom protiv radnih odnosa i socijalnog  osiguranja – neisplata plaće iz čl. 132. st. 1. u vezi s čl. 52. Kaznenog  zakona, sve u vezi s čl. 51. Kaznenog zakona. 

Za Vaše daljnje upite obratite se Općinskom sudu u Dubrovniku. 

Slijedom odgovorenog, upit smo poslali i Općinskom sudu u Dubrovniku. Zanimalo nas je kako točno glasi optužnica, što im se sve stavlja na teret te koja je predviđena kazna za navedena djela. Odgovor prenosimo u cijelosti:

U odgovoru na Vaš upit ovim putem Vas obavještavamo da je pred ovim sudom potvrđena optužnica protiv optuženika Sandre Sambrailo i Tomislava Vekića, a kojom optužnicom se

  •  prvooptuženu Sandru Sambrailo optužuje da je od početka 2019. do 25. svibnja 2022., u Dubrovniku, kao volonter Društva za zaštitu životinja Dubrovnik i osoba koja je stvarno rukovodila brigom oko pasa na području Žarkovice te nalagala drugim volonterima što imaju raditi i bez čijeg odobrenja se niti jedna radnja oko veterinarske skrbi životinjama nije mogla provesti, pristajući da na takav način kod pasa izazove patnju, pse držala u vrlo lošim zoohigijenskim uvjetima, neadekvatnim prostorima i bez adekvatne skrbi, a uslijed čega je dolazilo do promjena na životinjama i to do mutne, neuredne, čestoprorijeđene dlake s većim ili manjim površinama kože bez dlake, a katkada i oštećene kože, suhe i perutave te kod nekih pasa uočenih bezdlačnih područja na tijelu, natisaka (decubitusa), biogenih bakterijskih infekcija kože (biodermija), rana i ožiljaka različitog uzoraka nastajanja i starosti, predugih nokata koji zbog dužine onemogućavaju normalno kretanje, a u nekim slučajevima ubadaju u mekuši zbog čega nastaju ozljede, kroničnih upala zvukovoda s više ili manje obilnijim sadržajem (cerumenom) tamne boje do pojave gnojnoga iscjetka, jakih invazija vanjskim parazitima uglavnom krpeljima i buhama po cijelom tijelu, uškama, između prstiju gotovo svih ekstremiteta te abdomena, invazija crijevnim parazitima sa znakovima poput nadutosti abdomena, jakog češanja na području stražnjice te oko anusa i drugim dijelovima tijela uz nalaze različitih stadija i vrsta parazita u stolici, promjena u usnoj šupljini poput nakupljanja veće količine zubnog kamenca uz čestu pojavu hiperplazije i upale zubnog mesa uz posljedično ispadanje pojedinih zubi, prepunjenosti analnih vrećica, rana i ožiljaka na raznim dijelovima tijela uglavnom nastalih od češanja i griženja zbog iritacije uzrokovane jakim invazijama parazita, prepunjenosti analnih vrećica ili novotvorevina, ugriznih ozljeda zbog borbi kao posljedica ispoljavanja agresivnosti, dominacije ili prava parenja, ozljeda od oštrih predmeta poput žice, nije kastrirala pse zbog čega je dolazilo do parenja i stvaranja potomstva koje je zbog ne provođenja preventivnog programa cijepljenja u većem broju obolijevalo i ugibalo od zaraznih bolesti uobičajenijih u mlađoj dobi poput štenećak i parvoviroza te što je sve dovodilo i do poremećaja u ponašanju u vidu straha koji se očituje jakom preplašenošću, plahosti i opreznu prema ljudima, nepovjerenjem, depresivnošću i dezorijentiranošću, psima koji su bolovali od teških i kroničnih bolesti poput lišmanioze, teških malignih oboljenja kao npr. difuznog tumora gornje vilice, tumora veličine 20 cm koji je rupturirao i krvari nije pružala veterinarsku pomoć i nadzor, stare i bolesne pse držala zatvorenim u prostorijama punim štakora, na otvorene rane životinja stavljala med, uginule pse pokapala tako da su ostali psi jeli njihove kosti i dvadesetak pasa čiji zubi su istrunuli nije pružila pomoć tako da su ugibali od gladi jer nisu mogli jesti hranu,  
  • drugooptuženog Tomislava Vekića optužuje da je od početka 2019. do 25. svibnja 2022., u Dubrovniku, kao zaposlenik Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, obilazio pse na području Žarkovice i postupao po nalozima prvookrivljene Sandre Sambrailo te pristajući da na takav način kod pasa izazove patnju i nanese im bol, pse gađao kamenjima, udarao nogama, rukama, kao i jednom prilikom kuju njemačkog ovčara izudarao snažno šakama po glavidakle, optužuje ih se da su životinje teško zlostavljali, nanosili im nepotrebne boli i izlagali ih nepotrebnim patnjama, pa da su time počinili svatko po jedno kazneno djelo protiv okoliša – ubijanje ili mučenje životinja, opisana i kažnjiva po čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona. Nakon potvrđivanja optužnice predmet je dostavljen raspravnom sucu koji će raspravu zakazati prema redoslijedu zaprimanja i hitnosti  predmeta.

Nadalje možemo potvrditi i da je pred ovim sudom podnesena još jedna optužnica protiv okrivljene Anice Sambrailo zbog jednog kaznenog djela protiv imovine u stjecaju sa jednim kaznenim djelom protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja. Međutim kako u tom predmetu optužnica još uvijek nije potvrđena budući se radi o vrlo opsežnom predmetu (oko četiri tisuće stranica priloga uz optužnicu) trenutno nismo u mogućnosti očitovati se o sadržaju ove optužnice.

 

Glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku Vlaho Bošković naknadno nam se javio i rekao kako se predmet protiv Anice Sambrailo tek uvezuje te da će nam se povratno javiti s informacijom kako točno glasi optužnica budući da je predmet dosta opširan i da je na uvezivanju, a kako i u odgovoru stoji, više od 4000 stranica priloga. 

Dodajmo i da je predviđena kazna za ubijanje ili mučenje životinja, opisana i kažnjiva po čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona je do jedne godine zatvora.

Kontaktirali smo i Viktoriju Knežević, pravnu zastupnicu Društva za zaštitu životinja i zamolili je da nam prokomentira optužnice, međutim, Knežević nam je kazala kako iste nije primila pa ih ne može komentirati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *