POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PRIMALJA: “Trudnice i budući očevi dobrodošli su na tečaj u OB Dubrovnik”

2135

Ove se godine obilježava se 70 godina postojanja primaljstva u Republici Hrvatskoj. Od 1952. godine primalje u Hrvatskoj djeluju organizirano kroz udrugu primalja koja je osnovana s ciljem da se primalje zajedničkim nastupom izbore za poboljšanje radnih i životnih uvjeta te da se trajno stručno usavršavaju putem simpozija, tečaja i stručnih skupova.

Danas je u Općoj bolnici Dubrovnik obilježen Međunarodni dan primalja redovnim tečajem za trudnice, a tijekom kojega su polaznici bili upoznati s djelatnicima Odjela ginekologije i načinom rada tog odjela.

Viša sestra i primalja Ana Mikulandra radi na ginekološko porođajnom odjelu.

Danas je 70 godina obilježavanja Međunarodnog dana primaljstva. Primalje postoje od pamtivijeka, otkad su žene rađale. Nekad su se zvale babice i bila je to jedna žena u selu koja je brinula o svima. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava tek od 1952. godine. Posao primalje je da skrbi o ženi prije, za vrijeme i nakon poroda. To je jedan najosjetljiviji i najodgovorniji posao, ali s druge strane najljepši posao koji žena može raditi. Tu ste u trenutku kada su žene najosjetljivije i donose nešto najljepše, a to je njihovo dijete. 

Danas mi je ovo prvi dan tečaja. Odlučila sam se na njega iako je ovo moja druga trudnoća i  druga beba, ali nakon 16,17 godina pa se vrijedi prisjetiti i nešto novo naučiti., kazala je polaznica tečaja i direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Supruzi danas mogu nazočiti ovom najljepšem događaju, a evo kako je to prokomentirao ravnatelj OB Dubrovnik dr Marijo Bekić.

Nakon ”novog normalnog” sve se pomalo vraća u staro normalno i zaista su i naše trudnice i budući očevi zaista dobrodošli na ovaj tečaj kako bi se približili samom procesu poroda. To je jedan normalni, prirodni proces, nikako se ne smatra bolesti i nema razloga da se zainteresirani, a to očevi svakako jesu ne približe svojim suprugama. Naša ustanova pored svih kadrovskih teškoća uspijeva, a uspijevala je i tijekom Covida organizirati naš multidisciplinarni tečaj za trudnice gdje se one upoznaju s tijekom poroda, što mogu očekivati, kakvu prehranu mogu očekivati i kakvu bi trebale uzimati, kako se ponašati prije, tijekom i nakon poroda što im svakako olakšava u njihovom roditeljstvu. 

Koristim priliku da čestitam našim vrijednim primaljama njihov dan jer su one temelj ovog sustava i one su osobe na kojima uglavnom počiva teret otprilike 900 rođenih beba godišnje u našoj bolnici, dodao je dr Bekić.

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *