Poznat je krajnji rok za održavanje prve sjednice novog Sabora

197

Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike.

Konačne izborne rezultate DIP je utvrdio nakon proteka rokova za prigovore i žalbe, prijepodne ih je objavio na svojoj mrežnoj stranici, a tijekom dana bit će objavljeni u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske.

Relativni pobjednik izbora je HDZ sa partnerima, od 151 zastupničkog mandata, osvojio ih je 61, nedovoljno da sam formira vlast.

SDP s partnerima, odnosno koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata, DP 14, koalicija Mosta i Suverenista 11, platforma Možemo 10, po dva mandata imaju IDS i Nezavisna platforma sjever, te jedan zastupnički mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina.

Današnja objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja.

Poslovni.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *