Predstavljen roman “Kao moj brat” knjižničarke Dubrovačkih knjižnica Renate Zlatković

928

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u četvrtak, 19. svibnja u Saloči od zrcala predstavljen je roman “Kao moj brat” knjižničarke Dubrovačkih knjižnica, Renate Zlatković. Na predstavljanju su sudjelovali Lucijana Pendo, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka, Nikolina Perušina, profesorica francuskog jezika i knjižničarka, knjižničarka Marjana Leventić koja je ujedno bila i moderatorica te Matia Pijević učenik, 4. r. UŠ Luke Sorkočevića i Davide Criscuolo, učenik 3. razreda Gimnazije Dubrovnik. 

”Kao moj brat” je jedanaesti roman Renate Zlatković koja je osim romana objavila i sedam slikovnica, tri zbirke priča i jednu zbirku dramskih tekstova. Kao psihologinja i pedagoginja po struci, svoj interes za probleme djece i mladih iskazuje u svojim djelima koja su uvijek edukativnog karaktera. 

-Nije jednostavno ući u glavu jednog petnaestogodišnjaka, uživjeti se u njegove probleme, potrebno je i puno pripreme, ali kad krene, krene, onda jednostavno pišem. Ono što mi je pri tome najvažnije jeste poruka koju želim prenijeti – istaknula je Renata Zlatković govoreći o iskustvu pisanja romana za mlade. 

Pisanje romana ”Kao moj brat” bio je za autoricu veliki izazov budući da je protagonist romana mladić kojemu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom ili “visokofunkcionirajući autizam”. Ideja za pisanje o osobi iz autističnog spektra  već je duže vrijeme zaokupljala autoricu, no krenula je u pisanje romana tek kad je shvatila da želi pisati upravo iz perspektive autistične osobe kako bi čitatelja što više senzibilizirala s osobom s neurološkim problemom, dala mu priliku da se čitajući u prvom licu nađe u koži jedne takve osobe. Pripreme za ovaj roman trajale su dugo, a sastojale su se od proučavanja stručne literature, književnih tekstova i filmova. Osobi s Aspergerovim sindromom svakodnevne situacije koje su većini rutinske predstavljaju problem i bitno je o tome educirati društvo kako ih se ne bi etiketiralo kao neodgojene, nepristojne i čudne. 

Publika je zahvaljujući izvrsnoj interpretaciji Davidea Criscuola i Matie Pijevića imala priliku nakratko ući u svijet protagonista romana i doživjeti literarni izričaj spisateljice.

Renata piše konstantno, piše za različitu publiku i stalno se razvija i poboljšava kao pisac. 

-Što se tiče kompozicije i fabule Renata je tu dosta klasična, drži se pravocrtnog razvoja fabule, ima tu i retrospektive, no uglavnom razvija klasičnu priču. Ona mnogo istražuje dok piše tako da iz njezinih priča svašta možete naučiti. Često navodi objašnjenja u fusnotama i to je još jedan realističan pristup materiji – rekla je Lucijana Pendo koja je istaknula i vrijednost Renatinih ilustracija kojima često nadopunjuje literarni sadržaj. 

Pendo je također rekla da iako govori o teškim temama, u Renatinim tekstovima se uvijek nailazi na humor, u tekstovima za odrasle zastupljen je sarkazam putem kojeg se autorica osvrće na društvene probleme. I u romanu ”Kao moj brat”, čitatelj se često može nasmijati, iako protagonist romana Viktor nema smisao za humor,  u ovom romanu je također prisutan sarkazam, za koji je Pendo rekla da bi se mogao nazvati „vedrim sarkazmom“. Što se tiče razvijanja lika koji ima specifična neurološka ograničenja, Pendo smatra da je Renata Zlatković savršeno oblikovala i prikazala lik i kroz njega prenijela poruku onima koji su izvan autističnog spektra da postoje ljudi koji su različiti od njih i da ih treba poštovati i uvažavati njihove razlike, tako i onima koji se prepoznaju u spektru da lakše shvate i prihvate svoju različitost.

Roman ”Kao moj brat” je izuzetno vrijedan edukativni materijal što je svojim izlaganjem predstavila Nikolina Perušina, knjižničarka u OŠ Montovjerna u kojoj je Renata u sedmim razredima održala radionice o svjesnosti o autizmu. Učenici su imali priliku kroz različite vježbe uživjeti se u lik osobe koja nema mogućnost koristiti se neverbalnim elementima u komunikaciji, što je karakteristika osoba u autističnom spektru. Perušina je istaknula kako su učenici izvrsno prihvatili ove radionice, zainteresirali su se saznati više o osobama iz autističnog spektra što je i bio cilj ovih radionica.

Roman ”Kao moj brat” objavljen je u nakladi Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa Slagalica kojemu je Renata Zlatković osnivačica.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *