Prijem francuskog veleposlanika Gaëla Veyssièrea i počasne konzulice Lucijane Leoni

328

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas u službeni posjet veleposlanika Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gaëla Veyssièrea kojemu se u posjetu pridružila i novoimenovana počasna konzulica Francuske Republike u Hrvatskoj Lucijana Leoni.

Veleposlanik Veyssière čestitao je gradonačelniku Frankoviću na osvajanju drugog mandata na čelu Grada, a tijekom prijema razgovaralo se o povratku turizma i gospodarskih aktivnosti u destinaciji kao i već tradicionalnoj privrženosti francuskih gostiju Dubrovniku.

Gradonačelnik i veleposlanik dotaknuli su se uspješne i aktivne suradnje koju već čitavo desetljeće razvijaju gradovi prijatelji Dubrovnik i  Rueil-Malmaison, a „Festival strategije i turizma“ samo je jedan od takvih primjera. Brojne su prilike i za realizaciju projekta na području kulture i gastronomije, kao što je bilo gostovanje slavnog francuskog slastičara Gillesa Bajollea na Good Food festivalu 2019. godine.

Dotaknuli su se i odličja Časnika reda umjetnosti i književnosti koje je upravo francuski veleposlanik nedavno uručio Terezi Kesoviji zbog njenih umjetničkih uspjeha na tom tržištu, ali i zasluga na promicanju suradnje i povezanosti među dvjema državama, dok je gradonačelnik istaknuo i ulogu gospodina Bruna Carneza, člana specijalne promatračke misije UNESCO-a koja je u Dubrovniku boravila u studenom i prosincu 1991. godine, u vrijeme najvećih napada u Domovinskom ratu te ponovno u siječnju 1992. godin. Izvještaji UNESCO-ve misije s evidencijom štete na području zaštićene povijesne jezgre umnogome pomogli poslijeratnoj obnovi Dubrovnika te kasnije doveli i do osuđujućih presuda prema generalima JNA, prvih takvih u povijesti za uništavanje spomeničke baštine.

Gradonačelnik Franković uputio je i čestitku počasnoj konzulici Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Lucijani Leoni izrazivši uvjerenje da će njeno imenovanje pomoći dodatno unaprijediti suradnju koju Dubrovnik njeguje s državom Francuskom.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *