Privatna gimnazija Dubrovnik sudjelovala na hvale vrijednom projektu ‘Škola ambasador Europskog parlamenta’ (FOTO)

403

Privatna gimnazija Dubrovnik sudjelovala je na dosta europskih projekata, a jedan hvale vrijedan je i “Škola ambasador Europskog parlamenta”. Njihov rad danas je  obilježen dodijelom plaketa i nagrada koje je učenicima gimnazije, te njihovoj mentorici profesorici Mariji Zadil uručila europarlamentarka Dubravka Šuica. Privatna gimnazija Dubrovnik sudjelovala je na dosta europskih projekata, a jedan hvale vrijedan je i “Škola ambasador Europskog parlamenta”. Njihov rad danas je  obilježen dodijelom plaketa i nagrada koje je učenicima gimnazije, te njihovoj mentorici profesorici Mariji Zadil uručila europarlamentarka Dubravka Šuica. 

Riječ je obrazovnom programu koji promovira europske  vrijednosti. Glavni cilj programa je povećati svijest o Europskoj parlamentarnoj demokraciji. Mladi se kroz takve projekte upoznaju s radom i odgovornostima zastupnika Europskog parlamenta. 

– Naša škola od samog osnutka sudjeluje u mnogim projektima koji su vezani za Europu i Europsku uniju, jer naš grad i narod su dio Europe, a ne nešto što moramo postati, nego nešto što izvorno jesmo. Imamo razne europske projekte, nedavno smo bili u jednom međunarodnom projektu ‘Euroškola’ gdje su naši učenici osvojili prvo mjesto i osvojili besplatno putovanje u Bruxelles. Poslije toga smo imali i od medija popraćen izvrstan projekt ‘Multikey’ međunarodne dvojezičnosti u školama gdje su naši učenici posjećivali mnoge europske zemlje te su učili o načinu života, rada u tim zemljama – kazao je ravnatelj privatne gimnazija Dubrovnik, Tomislav Franušić te dodao: 
-Ove godine smo imali aktivnost koju i danas obilježavamo dolaskom Europske zastupnice gospođe Dubravke Šuice. Naša škola je cijelu školsku godinu bila škola ambasador Europskog parlamenta – kazao je ravnatelj.

Projekt je vodila profesorica geografije i francuskog jezika Marija Zadil koja je kazala kako je upravo njihova škola izabrana za jedan pilot projekt ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. 

-Taj projekt se pokazao vrlo uspješnim. Izabrano je deset učenika koji su se sami javili da bi sudjelovali. Zajedno sa mnom su kroz jedan sat tjedno obrađivali razne teme vezane za Europsku uniju generalno, ali i parlament. To su većinom bile aktualne teme – kazala je profesorica Zadil. 

 O angažiranosti privatne gimnazije oko znanja za europski parlament prokomentirala je upravo europska zastupnica Dubravka Šuica koja je izjavila kako je sretna da je to baš dubrovačka privatna gimnazija i da se program baš ovdje održava te da je posebno veselilo dodijeliti nagrade i certifikate. Čak 14 škola u Hrvatskoj je u programu mladih ambasador Europskog parlamenta. 

-Naša privatna gimnazija ima jako dobre programe, dobro uče, a usput se obrazuju i educiraju o europskim politikama. Posjetili su EU parlament, prate rad te mogu izraziti zadovoljstvo što će mladi preuzeti poslove kojima se ja konkretno bavim, jer zastupati Hrvatsku u EU parlamentu je veliki ponos i obveza, no danas je glavna tema budućnost Europe. Mi o njoj govorimo, ali u njoj će mladi živjeti pa mi je posebno drago da su mladi uzeli tu palicu upravljanja – zaključila je EU zastupnica Šuica.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *