Promocija knjige “Dubrovnik…” Damira Fabijanića

384

Jučer je u 18h u palači Sponza u Dubrovniku, održana promocija knjige „Dubrovnik…“ (trećeg, potpuno obnovljenog i dopunjenog izdanja) autora Damira Fabijanića, fotografa čiji su najznačajniji projekti povezani s Dubrovnikom i dubrovačkim krajem.

Na promociji publiku je pozdravila Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog Arhiva u Dubrovniku, tekstove španjolskog literarnog nobelovca Camila Jose Cele i Radovana Ivančevića iz knjige čitao je Ivica Puljić, a o samoj knjizi i značenju cijelog projekta „Dubrovnik…“ detaljnije je govorio je i sam autor, Damir Fabijanić.

Knjiga predstavlja vrhunac 30-godišnjeg autorovog samostalnog rada u kojem je na jedinstven način zabilježio tri desetljeća turbulentne povijesti Dubrovnika u vremenskom ciklusu mir-rat-mir i kao važan svjedok fotografski je zabilježio najvažnije trenutke prije, za vrijeme i poslije Domovinskog rata. Jedinstveni parovi fotografija- isti motivi prije i poslije razaranja, te, kasnije, „optimistički“ parovi (prije i poslije obnove) na najbolji način ilustriraju dubrovačka ratna vremena i posljedice na zaštićenoj svjetskoj baštini (UNESCO). Dugogodišnjim strpljivim radom u dosljednom građenju autorskog koncepta, Fabijanić je dokumentarnu fotografiju uzdigao na nivo impresivnog autorskog djela koje je pri tom zadržalo sve karakteristike dokumentarnosti.

Unatoč brojnim uspješnim inozemnim predstavljanjima istoimene izložbe u najznačajnijim prostorima Europe i Južne Amerike, nagradama za prethodna izdanja knjige, samo zahvaljujući iznimnoj autorovoj upornosti, ova knjiga realizirana je kao konačan rezultat trajne vrijednosti.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *