Radionice u okviru Noći istraživača

359

Znanstvenici Sveučilišta u Dubrovniku pripremili su niz interaktivnih radionica:

– Od pjata do vrata – okušajte se u izradi malih predmeta od smjese dobivene iz ljuštura mušula i kamenica;

– Plovim brodom pažljivo i more čuvam marljivo! – imat ćete priliku upravljati brodskim uređajima te voditi navigaciju broda i na taj način osjetiti kompleksnost zadataka s kojima se svakodnevno susreću časnici na brodovima;

– Zaronite s nama u svijet podvodne robotike – upoznat ćete se s podvodnim robotima, njihovim radom, senzorima i algoritmima koji ih pokreću;

– Zakiseljavanje mora – što zapravo znamo? – zanima li vas što se događa s ljušturama i kućicama morskih organizama kada pH mora postane prenizak?;

– Kako znanost može biti zabavna – bojanjem različitih otopina određivati ćete njihovu kiselost i naučiti kako se boje koriste u laboratorijskim istraživanjima;

– Rani razvoj ježinaca – želite vidjeti kako su ježinci modelni organizmi za provođenje različitih biokemijskih, toksikoloških, ekoloških i molekularnih studija.

Ovo je samo mali dio onoga što vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na našoj

Mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/

Facebook: https://www.facebook.com/jaistrazujem

Instagram: https://www.instagram.com/ja_istrazujem_blueconnect/?hl=hr

TikTok: https://www.tiktok.com/@ja_istrazujem?lang=en

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfSiZlto6rssD5QVikLE92w

 

29. rujna 2023. godine

17.00h – 22.00h na adresi ĆIRA CARIĆA 4, Sveučilište u Dubrovniku

 

Odjel za umjetnost i restauraciju

Program radioniceOd pjata do vrata“:

Radionica izrade malih predmeta od “paste” dobivene iz ljuski mušula i kamenica.
Učenicima ćemo prikazati postupak pripreme materijala uz pomoć kratkog videa koji prikazuje sve korake: čišćenja ljuski, pranja, kuhanja, pečenja, usitnjavanja i prosijavanja.
Nakon pripreme materijala, učenici će izraditi male predmete po vlastitom ukusu pa će se izrađeni predmeti i bojati nakon sušenja.
Kroz ekološku i kreativnu radionicu, učenici će naučiti važnost recikliranja, redizajniranja i važnost ponovnog korištenja materijala iz prirode, u očuvanju okoliša i održivosti života u prirodi.
Voditelj aktivnost: doc.dr.art. Iris Lobaš Kukavičić
doc.dr.art. Iris Lobaš Kukavičić, doc.dr.sc. Margarita Bego, izv.prof.dr.sc. Lucia Emanuele i doc. art. Tanja Dujaković

Kategorija: Aktivnost tokom noći

Oblik: Radionica

Uzrast: Osnovna i srednja škola

Pomorski odjel

Program radionice: „Plovim brodom pažljivo i more čuvam marljivo!“

Sudionici će imati priliku upoznati se s procesima upravljanja brodom na zapovjedničkom mostu (nautički simulator) kao i s procesima koji se odvijaju u strojarnici broda tijekom navigacije (brodostrojarski simulator). Upravljajući brodskim uređajima i sustavima sudionici će voditi navigaciju broda i na taj način osjetiti kompleksnost zadataka s kojima se svakodnevno susreću časnici na brodovima te steći uvid u to koja su sve znanja neophodna za sigurno vođenje broda i izbjegavanje nezgoda na moru.

Voditelj aktivnost: Maro Car, dipl. ing.

Maro Car, dipl. ing. (nautički simulator)* i Ivica Krmek, dipl. ing. (brodostrojarski simulator)*

*posjetitelji se dijele u dvije grupe od po maksimalno osam sudionika – jedna grupa ide u nautički simulator a druga u brodostrojarski, te se nakon 20 minuta mijenjaju.

Kategorija: Aktivnost tokom noći

Oblik: Radionica

Uzrast: Osnovna i srednja škola

 

Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT)

Program radionice „Zaronite s nama u svijet podvodne robotike“:

Sudionike radionice upoznat ćemo s podvodnim robotima, njihovim radom, senzorima i algoritmima koji ih pokreću. Predstavit ćemo i najveće izazove s kojima se roboti suočavaju u podvodnom ambijentu. Konačno, sudionici će imati priliku upravljati podvodnim robotima s ciljem prikupljanja otpada iz mora. Vjerujemo da će radionica doprinijeti povećanju svijesti o razmjerima problema zagađenja mora, izazovima, ali i doprinosima robotike u nastojanju da se ovaj problem riješi.

Voditelj aktivnost: Vicko Prkačin, mag.ing. el.

Vicko Prkačin, mag.ing. el. i Antun Đuraš, mag.ing. comp

Kategorija: Aktivnost tokom noći

Oblik: Radionica

Uzrast: Osnovna i srednja škola

 

Odjel za primjenjenu ekologiju

Program radionice: „Zakiseljavanje mora – što zapravo znamo?“

Acidifikacija (zakiseljavanje) mora naziv je za snižavanje pH i promjenu koncentracije karbonatnih i bikarbonatnih iona u stupcu mora, a posljedica je sve veće koncentracije ugljikovog dioksida u atmosferi. Tijekom radionice objasniti će se zašto i na koji način dolazi do acidifkacije mora, koje se kemijske promjene događaju te na koji način utječu na život u moru. Demonstrirati će se otapanje ugljikovog dioksida u vodi i moru, te će sudionici istražiti što se događa s ljušturama i kućicama morskih organizama kada pH mora postane prenizak.

Voditelj aktivnost: Sanja Grđan, mag.ing.maricult., asistentica

Kategorija: Aktivnost tokom noći

Oblik: Radionica

Uzrast: Osnovna

 

 

 

 

Program radionice: „Kako znanost može biti zabavna

Najmlađim sudionicima pokazati će se da su kemija i biologija zanimljive znanosti i da laboratorijski pokusi i proučavanje svijeta oko nas može biti zabavno. U kemijskom i biološkom laboratoriju sudjelovati će u aktivnostima prilagođenima njihovoj dobi. Crveni kupus nije samo zdrava namirnica za prehranu, već može poslužiti za dokazivanje kiselosti ili lužnatosti otopina. Bojanjem različitih napitaka sokom od crvenog kupusa naučiti će što znače dobivene boje u čaši s otopinom i kako se to koristi u laboratorijskim istraživanjima. Također, naučiti će da živi svijet nije samo ono što vidimo oko sebe. Ako zavirimo kroz mikroskop možemo otkriti mnoštvo sitnih bića koje ne vidimo golim okom, a koja imaju važne uloge u svim ekosustavima.

Voditelj aktivnost: izv.prof.dr.sc. Ana Bratoš Cetinić

Kategorija: Aktivnost tokom noći

Oblik: Eksperiment

Uzrast: Osnovna škola

 

Program radionice: Rani razvoj ježinaca“

Bodljikaši i viši kralježnjaci su međusobno vrlo različiti promatramo li opću građu i tjelesni ustroj kod te dvije skupine. Međutim, promatramo li embrionalni razvoj, ustanovit ćemo da postoje velike sličnosti, osobito u ranim fazama razvoja. Rani embrionalni razvoj morskih ježinaca je vrlo sličan ranom embrionalnom razvoju ljudi i drugih kralješnjaka (stadiji od oplodnje do gastrulacije gotovo su identični). Ježinci se često koriste kao modelni organizam i odlični su modelni organizmi za provođenje različitih biokemijskih, toksikoloških, ekoloških i molekularnih studija.

Voditelj aktivnost: izv.prof.dr.sc. Sanja Tomšić 

Kategorija: Aktivnost tokom noći

Oblik: Radionica

Uzrast: Srednja škola

 

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *