Razgovarali smo s novim predsjednikom Uprave Hotela Maestral o njegovim prvim koracima, ali i privatizaciji!

629

Julijo Srgota izabran je početkom devetog mjeseca za novog predsjednika Uprave Hotela Maestral. Inače, Srgota je već 12 godina u upravi ove hotelske kuće. Nakon što su mu se slegli dojmovi razgovarali smo o njegovim prvim koracima.

– U tvrtki sam dugo i ništa mi nije strano. Hoteli su takvi kakvi jesu, zastarjeli, ali imam planove za obnovu. Ispoštovat ćemo rekategorizaciju i održavanje sustava te ćemo i dalje raditi svadbe. Financijsko stanje tvrtke je dobro, ne možemo se požaliti. No, generalno, naglasak je na ljudima. Imali smo odljev starijih ljudi koji su pošli u mirovinu tako da moramo pomladiti kadrove po hotelima kako bismo se dobro pripremili za iduću sezonu – kazao nam je Srgota.

Novi predsjednik Uprave suglasan je da bi hotele trebalo modernizirati. ‘Uvala’ je hotel s 4 zvjezdice, a ostali hoteli su 3 zvjezdice, dok hotel ‘Adriatic’ nažalost ima samo 2 zvjezdice. Srgota ističe kako i zbog samog Dubrovnika, ali i odlične pozicije hotela, zaslužuju više. 

– Pokušat ćemo u dogovoru s državom koja je vlasnik vidjeti možemo li hotel po hotel obnavljat ili ćemo ići samo u internu obnovu  da se ispoštuje kategorizacija. Generalno dobro stojimo, poslujemo s dobiti zadnje dvije godine, a ova godina bi mogla biti rekordna za nas – pohvalio se.

No, iako se hoteli zaista nalaze na odličnoj poziciji, te imaju predivan pogled koji turistima, a i domaćim ljudima oduzima dah, pogotovo u zalazak sunca, nije tajna da u hotele nije odavno investirano.

-‘Adriatic rooms’ uređen je prije četiri godine. Stalno se nešto mijenja, od tapisona do nekih drugih stvari, ali to je održavanje već postojećeg stanja. U hotel Adriatic se ne isplati ulagati neki veliki novac, kad  inspekcija Ministarstva turizma za rekategorizaciju ne odobri da možete ići na 3 zvjezdice. Najveći problem hotela ‘Adriatic’ jest odvojenost restorana i hotela. Nema toplog spoja. Kad pada kiša, puše bura, gost preko ceste ide s kišobranom, pazi da ga vjetar ne odnese i to samo kako bi sjeo na doručak. To je najveći problem. Kada bi se uspio napraviti topli spoj mi bismo definitivno napravili čudo. To su investicije koje Uprava mora ispregovarati s državom kao vlasnikom – sasvim otvoreno ističe Srgota.

Osvrnuli smo se i na temu privatizacije ove hotelske kuće. Čak pet puta se pokušavalo, no, iako je interes postojao, privatizacije nisu realizirane. Smatra li on kako bi privatizacija zapravo bila dobar korak za budućnost hotela?

– Od 2002/2003 imali smo nekoliko pokušaja privatizacije. Investitori dođu, vide, lokacija je fenomenalna, ali investicija zahtjeva dobro promišljanje. Treba li staviti resort ili obnavljati hotel po hotel pa ih dizati po zvjezdicama? ‘Vis’ ime predivnu prirodnu plažu. Turisti kad vide lokaciju oduševe se. Otkad se osnovalo novo Ministarstvo imovine traže svake godine određenu tržišnu procjenu tvrtke, to nije tajna, a upravo to ministarstvo je osnovano s ciljem da pokuša okrupnit nekretnine koje država ima. Mi njima sigurno nismo prioritet za rasprodaju, jer ipak mi dobro poslujemo, profitabilni smo, imamo dobit, a država od toga ima koristi. Moje mišljenje je da ako država ne bi htjela ulagati u vlastite objekte,  nitko nije protiv privatizacije, ali ako će doći pravi investitor, uložit novac te naposljetku zaposlit naše ljude. Morate shvatiti da oko dvjestotinjak obitelji živi od ove tvrtke. Ali ako država želi ulagati onda nisam za privatizaciju – zaključio je Srgota.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *