Regionalna agencija DUNEA potpisala ugovor za novi projekt SWAMrisk

201

Regionalna agencija DUNEA potpisala je ugovor za projekt SWAMrisk, čiji je cilj praćenje i upravljanje podzemnim vodama radi sprječavanja rizika od suša u obalnim sustavima.

Ugovor je potpisala ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić. SWAMrisk, čiji je nositelj projekta Fakultet građevinarstva, geodezije i arhitekture iz Splita, financira se putem programa Interreg Italija-Hrvatska te okuplja široku mrežu partnera s predanošću za rješavanje aktualnih izazova vezanih uz klimatske promjene. Projektni partneri uključuju Regiju Veneto i Nacionalno istraživačko vijeće-CNR iz Italije, te M3e SRL, AEQUUM d.o.o., Hrvatske vode i Upravu za melioracije – ADIGE EUGANEO iz Hrvatske. Projekt će se provoditi 30 mjeseci, s ukupnim proračunom od 2,194,420.00 eura, od čega je DUNEA osigurala 168.000,00 eura.

Projekt će se fokusirati na dva ključna područja: Venecijansku lagunu i deltu rijeke Po u Italiji te deltu rijeke Neretve u Hrvatskoj. Ova područja su izuzetno osjetljiva na suše i prodor slane vode te će kroz SWAMrisk biti razvijene smjernice i pravila za operativno upravljanje podzemnim vodama, kao i projekcije o dostupnosti istih.

Created with GIMP

Regionalna agencija DUNEA će usmjeriti svoje aktivnosti na izradu akcijskog plana upravljanja vodama obalnih sustava pod utjecajem klimatskih promjena. Kroz projekt će se izraditi smjernice i tehnička pravila za operativne vode te projekcije raspoloživih podzemnih voda te smjernice za njihovo iskorištavanje i korištenje. U prvom dijelu projekta, Regionalna agencija DUNEA će utvrditi potrebe za kvalitetom i količinom slatke vode na odabranim pilot područjima, analizirati tehnička rješenja eksploatacije podzemnih voda te istražiti dostupnost vode i njezin utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju u dolini Neretve.

Projektni partneri, Fakultet građevinarstva, geodezije i arhitekture te Hrvatske vode, dio svojih aktivnosti provest će upravo u dolini Neretve. Analize monitoringa bit će provedene radi identifikacije najosjetljivijih mjesta na klimatske promjene i hidrološke režime. Izrađivat će se modeli za predviđanje količine i kvalitete podzemne vode, s fokusom na iskorištavanje slatke vode tijekom sušnih razdoblja. Definirat će se optimalno upravljanje vodnim resursima za različite scenarije klimatskih promjena, a dokumentacija će sadržavati tehnička rješenja za crpljenje podzemne vode te ‘Plan prilagodbe za sprječavanje učinaka klimatskih promjena na obalne sustave’. Također, bit će izrađen web alat “Hydro cloud” koji će sadržavati sve bitne informacije i moći će se implementirati u različitim obalnim sustavima.

Podsjetimo, Regionalnoj agenciji DUNEA odobrena su dva nova projekta u okviru 1. poziva Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021. – 2027. Uz SWAMrisk, također će se realizirati projekt GUSTI, dok je DUNEA pridruženi partner na projektu UNDERSEA kojeg provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *