Richard Bona uz Alfreda Rodrígueza i Jazz orkestar HRT-a na 72. Igrama

591

Zamislite umjetnika koji posjeduje virtuoznost Jacoa Pastoriusa, glasovnu fluidnost Georgea Bensona, osjećaj za pjesmu i harmoniju Joãoa Gilberta, sve to pomiješano s afričkom kulturom. Dame i gospodo, predstavljamo vam Richarda Bonu! – Los Angeles Times

Afričko-američki jazz glazbenik Richard Bona nastupit će uz kubanskog pijanistu Alfreda Rodrígueza i uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije 20. srpnja ispred Katedrale u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara. 

Svestranog glazbenika Richarda Bonu obožavatelji nazivaju „afričkim Stingom“ te je jedan od rijetkih afričkih glazbenika koji su se uspjeli pozicionirati u sam vrh svjetske glazbe. Rođen u malom gradu u Kamerunu, u ranoj dobi postaje fasciniran Jacom Pastoriusom te inspiran ovim velikim američkim basistom i sam počinje svirati bas gitaru te postaje jedan od najcjenjenijih basista svijeta. Richard Bona je izuzetno talentiran i vješt, ne samo basist, već i gitarist, vokalist, aranžer, skladatelj i producent koji je nastupao s umjetnicima poput Johna Legenda, Georgea Bensona, Chake Khan, Branforda Marsalisa, Pata Methenyja i Bobbyja McFerrina. Na Victoires du Jazz Awards 2004. godine, proglašen je Najboljim međunarodnim umjetnikom, 2009. godine Festival International de Jazz de Montreal uručio mu je Nagradu Antonio Carlos Jobim, a prestižna Grand Prix Sacem dodijeljena mu je 2012. godine u kategoriji jazza. Za nagradu Grammy nominiran je tri puta, a osvojio ga je albumSpeaking Of Now“ Pat Metheny grupe u kojoj je Bona tada svirao gitaru, bas gitaru, udaraljke te bio vokalist. 

Koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama Bona priprema sa svojim prijateljem i kolegom s kojim često dijeli svjetske pozornice, Alfredom Rodríguezom, mladim kubanskim pijanistom i skladateljem kojeg je otkrio Quincy Jones, te mu zatim postao producentom i mentorom, baš kao i Boni. Na bubnjevima će im se ovom prilikom pridružiti Ludwig Afonso

Ovom triju, u izvedbi vrhunskog jazza prožetog afro-kubanskim ritmovima, pridružuje se Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije koji se svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big bandove na svijetu i jedan je od najutjecajnijih jazz sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni koji suvereno dijeli pozornice s najvećim svjetskim zvijezdama, što i dokazali nastupom s Dee Dee Bridgewater na Igrama 2018. godine. 

Ulaznice za ovu jedinstvenu glazbenu večer koja je na programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara 20. srpnja ispred Katedrale, moguće je rezervirati putem e-maila: sales@dubrovnik-festival.hr ili telefonom na: (020) 326 100, (020) 326 107.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori: HEP, Mastercard, Euroherc, ALH, Kraš, Croatia Airlines, Caboga Stiftung, OTP banka, ACI, Atlantska plovidba i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *