Sjećanje na žrtvu Borova naselja: Ubijena 51 osoba, 48 se i dalje vode kao nestali

200

Nakon Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježava se 32. godišnjica strašnih stradanja civila i branitelja u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Skladište nekadašnje tvornice Borovo Commerce služilo je za vrijeme opsade grada kao sklonište, ali i pričuvna ratna bolnica. U trenutku ulaska agresora ondje se nalazilo oko 1500 ljudi. Na današnji dan 1991. godine ubijena je 51 osoba, a 48 se i danas vode kao nestali.

Borovo Commerce od samog početka napada pa sve do okupacije Borova naselja bio je žila kucavica obrane Vukovara od srpske agresije. Vukovarski branitelj Dejan Marošičević prisjetio se posljednjih dana prije pada Borova naselja.

“Zadnjih nekoliko dana prije 19. studenog, prije formalnog pada Borovo naselja, odnosno naše predaje, moji suborci i ja završili smo u alatnici, koja je bila zadnja crta obrane prema Commercu. Tu smo proveli vrijeme u teškim bitkama sa četnicima koji su nadirali iz pravca silosa, s obzirom da 2. studenoga kada je pao Lužac i obrana Vukovara je bila presječena na dva dijela. Mi smo ostali u Borovu naselju odvojeni od centra grada, bilo je jako teško, imali smo sve manje streljiva, i sve nas je bilo manje i manje”, rekao je Marošičević za HRT.

Istaknuo je kako su najveća rana nestali.

“Mi još uvijek tragamo za 1803 osobe, od toga samo s područja Vukovara za 374. Kontinuirano se radi na istraživanju, pronalasku informacija, pronalasku nestalih, međutim, to je jako dugotrajan proces koji, nažalost, ne ide onako kako bi mi svi htjeli. Do sada je ekshumirano i identificirano 5.235 osoba, od toga preko 40 posto otpada na našu Županiju Vukovarsko-Srijemsku”, rekao je Marošičević.

Na današnji dan prije 32 godine ubijena je 51 osoba

Svake godine održava se program Žrtva Borova naselja za Domovinu.

Nakon predaje krenule su strahote

Neprijatelji su skladište nekadašnje tvornice Borovo Commercea gađali tenkovima i zapalili. Postojala je velika mogućnost da ljudi koji su bili unutra budu živi plamen i zato je dogovorena predaja. Nakon toga krenule su strahote. Mnogi su mučeni. Samo na današnji dan prije 32 godine ubijena je 51 osoba, mnogi su odvedeni u koncentracijske logore, a 48 ih se i danas vodi kao nestali.

Nakon programa kod Borova Commercea tužna kolona krenut će do Gospe Fatimske gdje će biti služena sveta misa zadušnica, a nakon toga uputit će se u selo Borovo, gdje će se paljenjem svijeća i bacanjem ruža u Dunav prisjetiti svih žrtava koje su tamo ubijene i bačene u hladnu rijeku.

Uoči prigodnog programa ispred Borovo Commercea učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su svijeće na Križnom putu od spomen obilježja do Crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa. Danas će se ujedno odati počast žrtvama masovne grobnice na farmi Lovas, koja je otkrivena prije 22 godine.

IZVOR: nacional.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *